Túrázni Japánban II.

Címkék: japán

2013.01.13. 14:57

A japánok és a kultúra

A civilizáció megfoghatatlan dolog, kicsit mint a szellentés a liftben: nagyon nehéz objektív, absztrakt mérőszámokat rendelni mellé, de ha találkozol vele, megismered. Végtére is pontosan hány kastélyt, hány színházat kell emelnie egy kultúrnemzetnek, hány verset kell írnia? Pontosan hány kénhidrogén-molekulának kell lennie egy liftben, hogy összehúzza az orrunkat? A két jelenség ugyanaz. Definíció nincs, de ha belépsz valahova, észreveszed egyiket is, másikat is.

A pillanatnyi kulturális élet persze önmagában nem sok. A világ legtöbb helyén volt azért olyan párszáz év, amikor az aktuális helyi civilizáció világszínvonalon alkotott. Csak aztán jöttek a járványok vagy a spanyolok, a mongolok vagy a rabszolga-kereskedők, és a helyiek mehettek vissza a balettba ugrálni. A hosszú távú virágzás ezért ritkaság, és ha azokat a helyeket keressük, ahol például az utóbbi 1000 évben folyamatosan ontották a civilizációs vívmányokat, igen-igen szűk mezőnyt kapunk. Japán pedig köztük van.

1_kamforfa.jpg

Ez a kámforfa (Cinnamomum camphora) a kiotói Shoren-In templom előtt található. A kék ruhás ember léptékként szerepel, se nem gyerek, se nem törpe. A fa 800 éves körüli, ahogy maga a templom is.

Japánban gyakorlatilag minden utcasarkon valami hasonló fogadja az embert, és pontosan ez az, ami ritkaság a világon. 800 éve gondozott fákat ugyanis nem adnak a boltban: a kulturális örökséget nem lehet megvenni. Akkor sem, ha véletlenül olajmezőket találnak az országod alatt, és akkor sem, ha éppen jó a lapjárás, és egyszer csak a világ vezető hatalmává katapultálod magad. Dubaji és amerikai olvasóinktól ezúton elnézést kérünk.

A mi európai állunk persze nehezen esik le: bővelkedünk a nehézsúlyú civilizációs versenyzőkben. Japán élménye annyiban mégis más, hogy mivel az európai kultúrában nőttünk fel, azt már ismerjük. Mindannyian hallgattunk már Bachot, tudjuk, ki az a Picasso, és tudjuk, mi az a Notre-Dame -- engem ezzel lenyűgözni nem nagyon lehet, és nyilván titeket sem. Japán viszont ugyanezt a sokszínűséget és mélységet tudja, csak a maga kissé földönkívüli módján.

Ránk, európai fehérekre egyébként is jellemző egy kis gőg, hogy lám, mindent mi adtunk a világnak, a többiek visszamaradott gyökerek. Japánba érve aztán hamar csitul az ember. Egy egész sor dologban oktatnak minket a rohadtak, és egész hosszú ideje. 

A japánok és az élet nagy csalódásai

Az élet nagy csalódásai hálás téma. Nem kívánok minden közhelyet felsorolni ezzel kapcsolatban, ami az eszembe jut, szorítkozzunk csak az egyszerű matekra. Tegyük fel, hogy 50 éven keresztül minden nap olvasol 2 órát. Napi 100 oldallal számolva ez 1825000 oldal. Ennyit lehet elolvasni egy élet alatt. Vegyük észre, hogy ez egy felső becslés, épeszű ember nem olvas ennyit: BL-meccset néz helyette, építkezik, megnősül, kruppos a gyerek. Ha könyvenként 400 oldallal számolunk, az 4562 és fél könyv egy életben. Ebben benne van minden: a budi mellé letett agatha christie, a gyerekkorod delfin könyvei, a kundera összes stb. Ha még újságokat meg blogokat is olvasol, ennek a feléig sem jutsz majd el. Ezzel szemben ha beesel egy tetszőleges kerületi könyvtárba, van ott vagy 30 ezer kötet. Hadd fordítsam ezt le: ha holnap nekiülsz annak a jelentéktelen kerületi könyvtárnak, nem fogsz a végére érni soha. De még a fiad sem, meg az ő fia sem.

Az iskolában igyekeznek belénk ültetni egy vágyott képet a műveltségről, és azt hiszem, mi magyarok nagyon is fogékonyak vagyunk erre, abban a bizonyos vágóistváni értelemben. A baj az, hogy ez a kép illúzió, nem érhető el. Nem azért, mert nem vagyunk elég okosak vagy nem fontos a dolog, hanem mert nem élünk elég ideig. Egyszerű matek. Te meg én sosem fogunk eredetiben apollinaire-t olvasni, sosem leszünk képben a barokk zenében, sosem látunk elég film noirt – és sosem fogjuk megismerni Japánt. Kár pedig, igény volna rá.

(A mennyországban vajon vannak könyvtárak, hogy legyen mivel elütni az időt? Youtube? Online pornó?)

Sajnos a túrázás is olyan, mint a műveltség. A magyarországi kék túra például 1100 km hosszú: ez azt jelenti, hogy sosem fogjuk végigjárni már azt sem. A világ meg ehhez képest felfoghatatlanul nagy – miniszeletkéit sem fogjuk látni sosem.

Amikor fiatal voltam és inni tanultam, igyekeztem többet inni, mint amennyit bírok. Az ember teste persze jelzi, hogy mennyi az elég: ilyenkor szokás hányni például. Kifejezett hobbim volt a hányás után is folytatni az ivást, és még ideológiát is találtam ki hozzá. Nevezetesen hogy én, a lélek akarom uralni az anyagot, és nem fordítva. Nem tartunk még ott, hogy majd a szervezetem mondja meg, mennyit bírok, ugyebár. (Igen, ez egyfajta élsportoló attitűd az ivásra vetítve, gondolom. Mekkora ász vagyok.) Javaslom, álljunk hasonló konoksággal minden máshoz is. Az olvasottságra meg a világlátottságra törekedni tökéletesen értelmetlen dolog, a szó összes lehetséges értelmében. Azért szerintem csak csináljuk. You gotta take a stand somewhere.

Túrázni tehát viszonylag kontraproduktív dolog egy idegen országban: 3 hét alatt hány kilométert látsz a tájból? Hány múzeum, étterem és koncert marad ki emiatt? Esetünkben például Kiotó volt az egyetlen város, amit megnéztünk, Tokió-Oszaka-Szapporó viszont csak kényszerből, pár órára szerepelt a programban, és azt is igyekeztük sörözéssel, mozival meg plázával elütni.

Plázával! Akárki akármit mond, idegen országban plázába kell menni, és a külvárosi plázák előnyben. Nem viccelek. Olyan, mint búvárkodni: a saját élőhelyén tekintheted meg az őshonos populációt. Egy átlagos kedd estén például Tokió-Narita egyik plázájában olyan lepukkant és szomorúéletű japánokat lehet látni, amilyenekkel a szokásos turistatevékenységek során nem találkozol. Tágra nyílt szemmel bámultam őket.

Ugyanez a jelenség létezik itt Thaiföldön is. Néha elmegyek thaiboksz-meccset nézni, és a kommersz turista és szolgáltató figurákon kívül olyan rosszarcú alakokba is bele lehet futni, hogy megborzong tőle az ember. Mint jean-claude van damme valamelyik filmjében a főgonoszok. Én nem tudom, a lonely planet mit mond a külvárosi plázákról, de szerintem meghökkentő és autentikus turistaélményt tudnak nyújtani, én tényleg javaslom mindenkinek.

Japán és a pénz

Hogy Japán drága-e vagy sem? Két eltérő választ fogok rá adni.

Anyagi szempontból meglehetősen felkészületlenül érkeztem japánba. Tudtam persze, hogy többe kerül majd, mint thaiföld, de bede márton blogján olvastam, hogy ők nem találták drágának. Na én igen.

Rákerestem, és bede épp abban a kegyelmi pillanatban járt japánban, 2008-ban, amikor az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai révén a jen csak 1,5 forintot ért. 2012 nyarán viszont 3 forintot. Értsd: én mindenért kétszer annyit fizettem, mint ő.

Nominálisan egyébként kábé úgy alakulnak az árak, mint nálunk: 200-tól van egy doboz sör, 2000 az imax mozijegy, 1000 enni egy kifőzdében és-a-többi, és-a-többi. Csak ez, ugye, mind jen, szorozzátok fel.

A végére igazi horror lett így nekem az út, minden kiadott jennél úgy éreztem, hogy egy barátot veszítek el örökre, és azóta sem tértem magamhoz az anyagi sokkból. Figyeljétek tehát az árfolyamot a nyaralás előtt, japán most nagyon drága.

Két adalék a drágasághoz. Thaiföldön is találkozni nyugati turistákkal, de itt senki nem esik kétségbe a pénz miatt. Japánban viszont ha sorban állsz valami random amerikaiak mögött, jó eséllyel arról fognak biccsingelni, hogy jesszus, mennyire megfizethetetlen minden. (Én pedig, ha amerikaiakat hallok a pénzről panaszkodni, kárörvendően elvigyorodom, és igazi magyar dzsentriként meghúzom a 600 forintos sörömet.)

A másik, hogy a japánok mindenhol jártak már a világon, mert nekik az utazás csak idő kérdése, nem pénzé. Bárkivel akadsz össze, több európai országban járt már,  mint te, és kis szerencsével még a rudas-fürdőre is emlékszik Budapestről. Nem vicc, én csak ilyen arcokkal találkoztam. Kiborító.

Ez volt tehát az egyik válasz. A másik pedig, hogy ahhoz képest, hogy magyarországon Japán az egyik legvágyottabb, de elérhetetlennek tartott úti cél, tökéletesen elérhető. Az árfolyamokat persze figyelni kell, de egy repjegy ma Tokióba csak 170 ezer forint. Hogy ez sok-e vagy kevés, az viszonyítás kérdése. Magyarországon ma alapfelszerelés az autó. Ha egy évig nincs kocsid, elmehetsz belőle Japánba (és ez csak a fenntartási költsége, nem az ára). Én azt mondom, ha utazni akarsz, utazz. És ha azt mondod, demagóg vagyok, megjegyzem, hogy még sosem volt kocsim – viszont Japánban már jártam. Döntések, döntések.

Visszatérve a túrázásra, Japán talán 2 dolog miatt ideálisabb túracélpont, mint a számunkra könnyen elérhető országok. Az egyik, hogy sokszínű. Mivel hosszú ország, a szubtrópusitól a hűvös mérsékelt éghajlatig húzódik, és emellett vannak rajta 3000+ méteres hegyek, melegvizes források és aktív vulkánok is. (Sivataga pont nincs, bár ha valaki homokdűnés-tevés fényképet akar magáról, Tottoriban azt is megkapja.) A másik pedig, hogy ami a kompakt kis közép-európai országokban elképzelhetetlen, le tudsz sétálni a térképről. A hokkaidói Akan vagy Shiretoko nemzeti parkban hetekre el tudsz veszni, ha akarsz, de ha csak a Rebun-szigeten telelsz át is úgy fogod érezni, az utolsó emberek egyike vagy a Földön.

A szovjetek meg a biológiai hadviselés

A hokkaidói róka (Vulpes vulpes schrencki) is épp olyan aranyos, mint minden róka, a széklete viszont megfertőzi a vizeket az echinococcus multilocularis nevű galandféreggel, ami az emberre halálos lehet. A Bakonyban nyugodtan belelefetyelhet az ember a forrásvízbe – Hokkaidón ez szigorúan nem ajánlott. Ha több napra mész túrázni, és elfogy a vized, forralj fel mindent. (Meg medvék is vannak. Zörögni, zörögni.)

Megjegyzendő egyébként, hogy a teljes kórtörténet visszavezethető egyetlen fertőzött szovjet rókáig a 20-as években. Írtam már a japán-szovjet viszonyról, és mivel láttam már szovjet hadsereget kivonulni Hajmáskérről, nem hiszek a véletlenekben. Azt a rókát természetesen szándékosan fertőzték meg ürgebőrbe varrt békaemberek, és ez a bújtatott biológiai hadviselés klasszikus példája. Azt nem tudom, végül hány japán reakcióst sikerült galandféreg útján eltenni láb alól, de az elgondolás kiváló: szovjet barátaim, szép munka, mолодец.

2_vulpes.jpg

Szovjet róka: "még  a sz.rom is halálos".

Ajánlott túracélpont Japánban 1: Hokkaido

Hokkaido érintőlegesen már szóba került, és ha a nemzeti parkok meg a ruszkik közelsége nem elég meggyőző, van neki pár aktív vulkánja is. Ha valakit érdekel, miért baromi érdekes és baromi ijesztő egy vulkán, az nézze meg ezt a videót:

Az Unzen-tűzhányó, mondjuk, pont nem Hokkaidón van, de lám, ez az, amit japáni vulkánok tudnak.

Az egyik aktív hokkaidói vulkán az Usu-hegy a Toya-tónál. Állnak még a védművek, amiket a '77-es kitöréskor a láva megállítására emeltek, és meg lehet nézni azokat az épületeket meg utakat is, amik rosszkor voltak rossz helyen.

3_hokkaido.gif

A nagy kedvenc Rebun és Rishiri, valamint Toyako Onsen, ahol a talaj természetesen jelenleg is füstöl itt-ott.

Sirályetetés kompról a Japán-tengeren.

Ajánlott túracélpont Japánban 2: Wakayama, Kii-félsziget

Az Oszaka melletti Kii-félszigetről kevés érdekességet lehet elmondani, egyszerűen csak rohadtul gyönyörű – ez még számunkra is egyértelműen látszott, pedig szinte végig esett az eső, amíg ott voltunk. Kényelmes és jól kiépített túraútvonalai vannak, a túrázók köré épített infrastruktúrával – családdal, gyerekkel és asztmás kutyával is ideális.

4_wakayama.gif

Ha csak egy kicsit is szeretsz túrázni, a Kii-hegység zarándokútvonalait imádni fogod (az UNESCO is imádja: világörökségi helyszín).

Ajánlott túracélpont Japánban 3: Japán Alpok

Japán sajnos túl nagy hely, hogy az ember minden érdekeset megnézzen benne három hét alatt, a Japán Alpok így nekünk kimaradt – de ha túrázásról van szó, vétek volna nem megemlíteni. A Honshu szigetén húzódó hegyláncokat nevezték el így a Japánban járó nyugatiak, meglepetés!, mert emlékeztették őket az Alpokra. Márpedig ha valami emlékeztet az Alpokra, az csakis baromi jó lehet.

5_kamikochi.jpg

Kamikochi – sajnos nem saját kép. 

Ajánlott túracélpont Japánban 4: Fudzsi

A Fudzsi nagyon király, már írtam róla.

6_fudzsi.jpg

Fudzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr675015478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.14. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugi79dg 2013.01.13. 19:16:45

Továbbra is állítom, hogy Japánról nagyon vonzóan írsz, de valóban nem a piával kapcsolatban érzek igenlést. :-)
(Mesmeg régi klasszikusainkhoz is meghozod a kedvet, jaj, mikor lesz végre időm megnézni újra a Tanut? :-()
És ha már műveltség. Olyan fura dolog ez. Egész gyerekkorunkban kirándultunk, túráztunk, amit mi nem láttunk szép hazánkból, azt talán nem is érdemes (kis túlzással persze.) Aztán mégis ott tartunk, hogy egyrészt ennyi év után sem tudtam például, hogy Te is szeretsz túrázni(persze, igaz, nekem ez olyan természetes volt, hogy fel sem tűnt, hogy mások nem gyalog járnak a lakótelepekről az Ördög-sziklához (MIÉRT?! Nincs olyan hú, de messze, mégis, a B-t sem lehet rávenni, hogy autóval menjünk...)), de ez az utazgatás, amit csinálsz, az tényleg meglepett, másrészt meg nem értem ezt a kirándulós művelődést. Mert én szarra sem emlékszem a gyerekkori utakból, ha nem látnám magam fényképen mondjuk a kilenlyukú híd előtt, simán letagadnám, hogy valaha ott jártam. Művelődni fontos, igen. És túrázni is jó, de hogy a kettő együtt hatékony-e? Szerintem legfeljebb nyugdíjas tempóban. Ahogy mi átrohantunk x idő alatt x látványosságot, valószínűleg kevés embert tesz "műveltté". Vagy az én memóriám állati pocsék, de én az olvasással is így vagyok. Rengeteget olvasok, mert nekem ez a kábszerem, köztük persze volt már a Victor Hugo és szerelmes Júliák, de hogy a műveltségemre ez hogy hat? Azt hiszem, igaz az a mondás, hogy aki túl sokat markol, az keveset fog. Bár lehet, hogy konkrét Vágó műsorban bukta van, azért tény, hogy gondolatokat, érzéseket, benyomásokat annyit kapsz, hogy érdemes élsportoló módon hozzáállni. :-D
Te vajon miért csinálod? Félre ne értsd, nekem nagyon tetszik, hogy utazgatsz, és igen, igen, igen, csak érdekel, hogy mennyi ebből a végül megmaradó tudás az aktuális jó érzéseken túl. ?? (Te hoztad fel! ;-D)
(Aztán valaki elmesélhetné - szintén valódi érdeklődésből kérdezem, mert nem mértem, tőlem nagyon távol áll - miért mászkálnak az emberek veszélyes helyekre. Vulkán, medvék, cápák, akármi. Az nem rontja a kirándulás élvezetét, ha az életemért kell aggódonom, hogy hazaérek, vagy megevett egy tigris? Nekem rontaná.)

Még Kambodzsában vagy? Vagy azért volt időd írni, mert megjöttél?

Polikárp 2013.01.13. 22:01:42

szép szép szép és szép, de a csajok!? róluk! plííííz! :D

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.01.15. 07:47:15

@hugi79dg:
Szerintem se az utazásból, se az olvasott dolgokból nem marad meg semmi. Na jó, 10%.
Más egyebek mellett ezért sincs sok értelme csinálni. De közben meg jó érzés, csak nem kell rágörcsölni arra, hogy te valamit el akarjál érni vele. Ez értelmesnek hangzik?

A veszélyes helyekre mászkálást pedig én sem értem, még az extrém sportok is untatnak. :)

@Polikárp:
Csak türelem, lesz olyan is.:)

vladimir0370 2013.01.17. 16:08:33

Hm. Dubai-nak nincs is olaja...

hugi79dg 2013.01.18. 15:15:35

A wiki szerint Dubaj gazdagsága eredetileg az olajra épült, már kérdés, hogy már profilt váltott. De, hogy nincs történelme, az tuti. "legalább már 150 éves". Hát több száz - esetleg ezer - éves kultúrát nem tud felmutatni, az valószínű. :-D
Viszont valamit nagyon tudnak, pont megfelelő időben és módon léphettek fel a piacon ezzel a luxusváros stílussal. Ezt tényleg jól csinálták... (Azért Japán érdekesebb és vonzóbb turista célpont.)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.01.27. 12:31:48

@vladimir0370:
"Dubai-nak nincs is olaja..."

Remek észrevétel, dubaji olvasóinktól duplán elnézést kérünk. :D

Sand Lover 2013.01.28. 21:29:29

Tök jó a blog!
Ami a veszélyes helyeket illeti : csak a magam nevében tudok nyilatkozni, személy szerint engem a megismerés hajt,amikor utazom és ebbe beletartozik a vulkán és a medve is, lévén,hogy ilyesmit nem nagyon láttam. Mármint, élőben, testközelből (jó, voltam pl. Veresegyházán, a medvefarmon, de az nem az igazi.) Megértem, ha valakinek ez inkább taszító, mint vonzó. De az állatokat/növényeket a természetes élőhelyükön jó látni. :-)
Az ember benyomásokat gyűjt.
Az extrémsportnak viszont nem sok értelmét látom én sem. Ha valakit ez pörget, az ok, csak nekem ne kelljen csinálni...

vladimir0370 2013.01.28. 22:46:00

@Sand Lover: extrem sportok! a fugu sashimi nevu "extrem sportot" kiprobalnam... :-)
de komolyan!

Sand Lover 2013.01.30. 15:15:11

@vladimir0370: :) Ezzel az erővel az orosz rulett is extrém sport.:)

hugi79dg 2013.01.31. 22:48:31

"Ha valakit ez pörget, az ok, csak nekem ne kelljen csinálni..."
:-D Szívemből szóltál... Mert hát tényleg, abszolút rendben van, hogy nem vagyunk egyformák, amíg másokat nem zavarunk, nem bántunk a mániáinkkal. És szóval Te elmennél vulkánt nézni? Hű, ennél én parásabb vagyok. Meg mindig azzal mentem fel magam, hogy mondjuk a national g-t nézve többet is látok egy csomó dologból, mintha odabumlizok és mondjuk megállok a piramis lábánál a koszban, melegben, porban. Ciki, tudom én. ;-)
Rákerestem erre a medvefarmra, mert az ilyenek még engem is érdekelnek,(amíg tutira biztonságban vagyok és nem egy erdélyi erdőben találom magam szemben egy medvével a bokor mellett). Az, hogy 300/fő a belépő az komoly? A veszprémi állatkertben 2000/felnőtt. És jó hely?

vladimir0370 2013.01.31. 23:33:39

@Sand Lover: ja! csak abban mi olyan izletes! a pisztolycso? :-)

vladimir0370 2013.01.31. 23:42:20

@hugi79dg: aktiv vulkant europaban is nezhetsz. en egy hettel kestem le az etna kitoreset. a fold meg fustolgott imitt-amott. tv-n nezni mukodo vulkant meg csak nem is hasonlit kitores utani vulkanra - mar ami az elmenyt illeti. lathatod a steril lavat a flat kepernyon. de az etna labanal a faluban parkolo autokon a fel centis por... az ad egy alaphangulatot! meg a kokemeny fekete, fagyott lava. ugy ertem, a haz padlasan, mert csak az latszik ki belole... dobbenetes elmeny volt. szemben a steril, beallitott, megvagott, narratolt, karosszekben-hatradolos, idealizalt tv-s cuccal.

Sand Lover 2013.02.02. 12:00:01

@hugi79dg: a vulkánokhoz gyerekkorom óta vonzódom. :-) Megfelelő óvintézkedésekkel (adott esetben pl. gázálarc) nem annyira veszélyes de biztos nagyon látványos. Sajnos még nem voltam vulkántúrán, de pl.a Baraka utazási iroda szokott szervezni túrákat az Etnához.
A medvefarmon 5 éve voltam, vicces volt, gyerekeknek is jó élmény, mert lehet etetni a mackókat (helyben árultak mézet, fakanálon, amit be lehetett nyújtani a keritésen. Vannak farkasok is. A belépőjegyre a medveotthon.hu 500.- Ft-ot ír.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.02.03. 10:55:43

Jó írás! Eddig sem ódzkodtam egy japán túra gondolatától, de most már konkrétan tudom is, hogy mit néznék meg. :-) Mondjuk a 800 éve agyongondozott fák nem hatnak meg, inkább enyhén mániákus de ártalmatlan zakkantságnak tartom ezt a túlzott bíbelődést. Lásd még: bonsai, angol pázsit stb. A nemzeti parkok viszont tetszenek, na ott én is szívesen ’elvesznék’!

A műveltség-utazás párhuzam nagyon ott van, még ha a konklúzióval nem is értek egyet. Gyerekként én is odavoltam azért a lexikális tudásért, amivel Vágó-féle műsorokban a versenyzők a legtriviálisabb kérdésekre is vágták a választ. Szerintem se reális elvárás, hogy mindenki ilyen ’művelt’ legyen, de én azt sem mondanám, hogy azért csak törekedjünk rá amennyire lehet. Szerintem az ésszel, diszkriminálva összeszedett, valóban értékes tudás többet ér.

Dettó a túrázás. Tuti hogy nem látunk és nem ismerünk meg mindent egy emberöltő alatt, és szerintem nem is kellene törekedni erre. Néha a kevesebb jobb. :)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.02.03. 16:48:46

@Sand Lover:

Üdv a fedélzeten! :)

Mindenki más is: érdekes, az extrém sportok engem is őszintén untatnak, és ha már a mérgező halaknál tartunk -- ritkán gondolunk rá, de maga az alkohol épp olyan idegméreg, mint egy kígyó marása, vagy mittudomén. Klassz dolog ám ezekkel kacérkodni, lol.

Ami pedig a vulkánokat illeti: nekem még mindig kamcsatka a legnagyobb király. www.liveleak.com/view?i=405_1359697173

Pénzesnek lenni mindenhol jó, de basszus, a ruszki távol-keletet de megnézném. Akármi van, nekem oda kell jutnom valahogy.

És Zensual, igen, nagyon válogatni kell, hogy mit nézünk meg és mit olvasunk. Az ún. kötelező olvasmányokat pont ezért utáltam -- az élet rövid, szelektálni kell.

vladimir0370 2013.02.03. 21:55:44

@Th's child: azert nekem az etna durvabb volt. mert laktak alatta. kit erdekel, hogy a tavolban mi tortenik... marmint emberileg durvabb, nem az elemek erejet nezve. kulonben a sziberiarol azt mondjak, hogy repulovel is felelmetes. csak megy a gep orakon keresztul, es ugyanazt a tajgat latod...

most jol ertem, hogy elerkeztunk megint a filozofikus szakaszhoz? tul rovid az elet, mit kezdjunk vele? :-) nem is rovid, csak a testunk nem birja addig? stb?

az altalanos muveltseg kerdese erdekes dolog. mire is jo? :-)

Sand Lover 2013.02.05. 21:58:35

@Th's child: transszibéria expressz. Régi vágyam, sajnos nagyon drága. Pedig milyen jó kaland lehet, hetekig utazni, (vodkázni), jó helyeken leszállni, majd vissza...Vlagyivosztokig.
(közben ki lehet olvasni pár orosz klasszikust, hogy a műveltség is meglegyen.:-) )

hugi79dg 2013.02.10. 11:23:50

Hogy kell-e az általános műveltség, ki tudja. Mindenesetre TUDNI jó érzés, nem? Én mondjuk abszolút nem vagyok műveltebb az átlagnál, egy Vágó műsorban is elég hamar kiesnék. És nem is töröm össze magam, hogy bevágjam a Britannica Hungarica-t, de azért nem rossz dolog, ha mondjuk tudsz válaszolni a srácaid elvontabb kérdéseire is, és nem kell rögtön a nethez rohanni válaszért (bár nyilván elég sokszor meg kell tenni). :-D Valahogy jobban érti az ember a világot, és ez jó. Mármint persze, tudom én, hogy "minél többet tudunk, annál jobban értjük, hogy semmit sem tudunk", de akkor is. Apró dolgokról beszélek, amik gyakran még praktikusak is lehetnek a mindennapi életben. A férjem érdeklődése homlokegyenest más, mint az enyém (úgy is mondhatnám eltúlozva, hogy engem az érdekel, ami él, őt meg az, ami működik), és ezernyi kérdésre tudja a választ, ami bennem felmerül, de nem érdekelne annyira, hogy utána is nézzek. Szembejön egy kósza kérdés, felteszem, és a válasz után valahogy máshogy nézek a világra. Eselteg. Ez állati klassz. (Mellesleg ő sem az a túlságosan kiművelt fajta.)Vagy ott az olvasás. Nem az a lényeg, hogy megjegyezd, amit olvasol (x mennyiség után úgyis lehetetlen - vagy csak a memóriámat mentegetem?), de valahogy beleépül az emberbe sok minden és ha személyesen találkozik egy szituációval, már nem lesz annyira idegen, már szinte "rutinból" kezelheti ahelyett, hogy azonnal begörcsölne. Olyan dolgokon gondolkodunk el, amin különben nem tennénk. Vagy megismerhetünk más kultúrát, más környezetet, más korokat, más, tőlünk idegen értékrendet. Még akkor is jó ez, ha mondjuk egyébként annyira nem érdekelne a dolog, hogy oda is menj. Mármint aki tényleg olvas, amolyan "az író ember világokat teremt, az olvasó világokkal lesz gazdagabb" módon. Ha kívülmaradunk a történeten, akkor tök mindegy. De szerintem ezért jó egy bizonyos fokú általános műveltség. Ezért is.

A transszibériai expressz érdekes dolog, mert még egy annyira begyökerezett, utazgatni csak mértékkel hajlandó embert is vonz, mint amilyen én vagyok. :-)
(És a 800 éve agyongondozott fák meg szerintem eszméletelen nagy dolgok. Mármint az én szememben ez nagyon nagy érték. :-D)

mab46664 2013.02.13. 13:55:25

szia Ricsi,

Robi(nekem kolléga, neked rokon) említette, hogy leléptél az országból, és van ez a blogod.elkezdtem olvasni, és hát megleptél. illetve nem te leptél meg, főleg hogy fogalmad nincs ki vagyok,meg nyilván nem volt ilyen szándékod.. blablabla...szóval meglepődtem. általános iskolai és lovassys emlékeim alapján, már bocs, de te voltál az érdekes, de antiszoci matekos. és hát nagyon jó a blog. még sok minden érdekelne, kérlek valahogy jelezz, hogy mennyire vagy nyitott arra a dologra, hogy vmilyen formában érdeklődhessek ez iránt a dolog iránt, hogy hát izé, szóval leléptél. ha nem megy, azért azt is jelezd jó? őszintén mondom megértem ha elküldesz a 'csába, de azért jó lenne tudni vmit erről a dologról kicsit bővebben. üdv: adél(bem+lovassy)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.02.16. 14:26:59

@mab46664:

antiszoci matekos, mi? na, ezt is megkaptuk. :)

ilyen nevű rokonom valóban van, bár fogalmam sem volt róla, hogy tud a blogomról, ezúton is csókoltatom, adélt meg mindössze egyet ismertem életemben, úgyhogy mindjárt írok neked emailt.

hugi79dg 2013.02.24. 09:30:52

Húúú, de eltüntél! Kambodzsáról egy szót sem írsz? :-)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.02.25. 17:27:48

@hugi79dg:

Kambodzsáról nem írok, mert ugye most mégsem mentem oda, de majd legközelebb.

Egyébként két posztom is félig kész van, az egyik kiotóról, a másik meg a határátkelőre thaiföldről. Igazából mindkettőnél épp az a baj, hogy fosom a szót, és húzni kell belőlük. De majd jövök.:)