Túrázni Japánban

Címkék: japán

2012.12.24. 20:17

A faterom kertészmérnök volt, abból a parktervező művészlélek fajtából, amelyik folyton a fajtanemesítésen meg a talaj minőségén töri a kis fejét, meg a színharmóniákon. Sok időt töltöttem vele gyermekkoromban arborétumok látogatásával, és nem csak a magyar arborétumok nagy része volt meg, hanem például az olaszországi nyaralásunkkor a veronai is – míg a Colosseum meg kimaradt valahogy. Mindig is a növényekre volt rákattanva, és gyakran álltunk meg valami tizenkettő-egy-tucatnak kinéző fa vagy bokor előtt, hogy „látod, fiam, ez itt a híres japán ez-meg-az, egész közép-európában két darab van belőle”. Csinosítgatott egy kis sziklakertet a nagyfaterék telkén, ahova mamutfenyőt ültetett, meg selyemfenyőket, meg mindenféle kuriózum dolgokat. Volt egy olyan fenyője is, amit nagyon óvott-vigyázott (vagy legalábbis én biztosan óvtam-vigyáztam, ugyanis hétvégi rekreációs tevékenységként én ástam ki a gödrének egy részét), mert ha nem is csak kettő volt belőle közép-európában, azért ritkaságnak számított. Egészen addig, amíg az egyik télen valaki be nem mászott a kerítésen, és le nem fűrészelte a felső 1 méterét (!), hogy hazavigye a kölkeinek karácsonyfának. Love is all f.ckin’ around.

Engem felnőttként már csak annyira foglalkoztatnak a növények, hogy hogyan lehet őket köretként megenni a húsokhoz, és nem gondoltam volna, hogy megragadtak a fejemben. Japán legnagyobb meglepetése így számomra az volt, hogy mennyire ismerős. Olyan növényekkel van tele, amiket én ismerek gyerekkoromból. Tudom, milyen a szaguk, tudom, milyen a tapintásuk, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton – egy-az-egyben a gyermekkorom. Japán nekem teljesen olyan volt, mint Magyarország, frankón. És nem csak a növényekben. Japán régóta él szimbiózisban a nyugati kultúrával, sőt, egész komolyan tettek  érte, hogy lehetőleg mindent le is másoljanak, úgyhogy gyakorlatilag olyan mint nyugat-európa. Hasonlóak az emberek, hasonlóak az utcák, az ételek – és míg thaiföld tényleg annyira más, hogy lehetne akár egy másik bolygón is, innen japánba érkezni kicsit olyan volt, mint hazacsöppenni.

A japánok és az alkohol

Az első szembetűnő dolog, amiben látszik az európaiságuk, hogy isznak. Az évente elfogyasztott nettó milligrammok tekintetében nyilván nem érnek a böcsületes európai népek nyomába (senki sem ér a nyomunkba, helló), de az alkoholfogyasztás igenis része a kultúrájuknak. Sokszor panaszoltam már, hogy thaiföldön mennyire hiányzik ez, és igazából mennyire lehetetlenség, hogy valaha is otthon érezze magát egy tisztességes európai ott, ahol az alkohol nem része a mindennapoknak. Csak vergődni lehet, mint egy partra vetett halnak.

Japánban viszont mi az egyik első élménye az embernek? Felül a sinkanszenre, tudjátok, a nagyon gyors, nagyon tiszta és nagyon pontos vonatra, amin a nagyon gyors, tiszta és pontos emberek utaznak, és felszáll két elegáns és virulóan egészséges, de rettentően idős hölgy, leülnek mellénk, és ahogy elindul a vonat, felpattintják a kis szusis edényüket meg két 3,3-as doboz szeszt. Sörnek néz ki, de később a boltban teszteljük, hogy nem sör az, hanem viszkiszóda. Na így.

És még nálunk, a szuperalkesz magyarországon is ferde szemmel van nézve a nyilvános ivászat. Engem mindig megnéznek, amikor valami közlekedési eszközön iszom, vagy a színházban előveszem a laposüveget. Pedig mire számítanak, hogy elkezdek majd hőbörögni vagy összehányom magam? Nem, kérem, a primitívség nem alkoholfogyasztás kérdése. A két hölggyel például mi lett? Óbégatni kezdtek? Telebüfögték viszkiszaggal a kocsit? Elkezdték taperolni a seggemet? Nem. Ez ugyanis nem ezen múlik.

1_szake.jpg

Kisdobozos szaké.

Erről ismerszik meg egyébként a fejlett nemzet: lehet kisdobozos alkoholt kapni. Portugáliában is ez van: pici tetrapakkban árulják a bort, szívószállal, mint a gyerekek üdítőjét. Ergonómia, dizájn, ügyfélközpontúság – az milyen már, hogy mo-on, ha inni akarsz egy kis bort a mozi közben, egy egész üveggel be kell csempészned? Hej, égig nyúló giz-gazok, hát nincsen itt virág?

A japánok és az ennivaló

Szembetűnő a különbség a thai és a japán konyha között: a japán ételek ehetők. Azt hiszem, magyarországon a szusi az egyetlen közismert japán étel, pedig az talán a legérdektelenebb az összes közül. A miso leves, a ramen, a teriyaki, a tempura (ó, a tempura!) – ezek mind-mind fenomenálisan jók. A japánoknál nincs olyan frontális letámadás az ízekből, mint a thaioknál, teljesen eu-konform módon főznek, európai küllemű ételeket, európai értelemben vett úriembereknek (értsd: nekem).

2-etel.gif

Thaiföld is tele van japán éttermekkel, de hoppá, felüti ám rút fejét a kulturális szakadék: mindig nagyon sajnálják, de szaké az éppen nincsen (máj mí kháá, khátót kháá), a japán sör meg pont elfogyott. Facepalm – ezt hogy mondják thaiul? Mert a japán sör is jó ám. Lekoppintották a németek tudományát, és egészen pazar lagereket mérnek.

A japánok és a külföldiek

A japánok pálcikával esznek, viszont a nehezebb utat választják, ugyanis nem darabolják fel az ételeket egyáltalán (lásd a fenti képeket). Zavarba jön tőle az egyszeri turista, mert hogyan lehet megenni egy egyben kisütött, kéttenyérnyi halat, szálkástól és mindenestől, ha csak pálcika van nálad? (Kungfufilmes mozdulatokkal trancsírozva és mély indulatból, úgy.) A thaiok ebben például sokkal okosabbak.

Japánban egyébként valószínűleg hattori hanzo pengéket is könnyebben találni, mint egyszerű konyhakéseket. Talán úgy érzik, ez a hanyatló nyugat ópiuma, nem tudom, mindenesetre a hostelek teljesen felszerelt és modern konyháiban van minden, amit el tudsz képzelni, kivéve a kést. Kenyeret kenni, felvágni valamit – csak a legelszántabbak maradnak életben. Hogy is mondta alanis morissette?

„It's like ten thousand spoons when all you need is a knife.” -- Szuper turistakönyvcím lehetne Japánról.

Szóval pálcikák. Az egyik éjjel kint üldögéltem a közösségi térben, amikor rám bukkant két pityókás japán csávó. 5 percen belül egy tucatnyian rajongtak körül – japánban annyira kevés a külföldi turista, hogy kuriózumnak számít, és többször is megszólítottak ismeretlenek, hogy jaj, de jó, hogy ott vagyok, kicsit hadd gyakoroljanak velem angolul. Rettentő zavarba ejtő dolog, mert mondanivalójuk az nincs, csak lelkesedésük, szóval még nekem kell erőlködnöm, hogy alájuk kérdezzek. Kínos. Szóval üldögéltünk a borszagukban, és az egyikük hosszasan magyarázni kezdte nekem, hogy szerinte a japánok mint olyanok egyáltalán nem is tudnak pálcikával enni, az egész csak tévedés – csak hát a 10 szavas angol szókincse meg az állapota folytán nem értettem meg teljesen, mire akar kilyukadni. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a kínos kiinduló helyzet dacára is elfogott közöttük az otthonosság érzése. A félrészeg, félig összefüggő hajnali beszélgetésekben nagy király vagyok, mint csaknem minden magyar fiatal – otthon tkp. ez volt az életem. Itt thaiföldön (pedig már itt vagyok egy ideje) még egyetlen ilyen pillanatot sem sikerült az itteniekkel megélnem. A thaiok tényleg olyanok, mint a földönkívüliek, a japók baromi otthonos közeg volt ehhez képest.

És nem csak ebben, hanem abban is, hogy ők sem mosolyognak. Rendes ázsiaiak lévén makulátlanul udvarias és segítőkész emberek – de a bárgyú vigyorgás nem az ő műfajuk. Ahogy az enyém sem. És itt thaiföldön hiányzik kicsit a flörtölés élménye emiatt. Itt minden nő mosolyog rám, ergo nincs flört érzés soha. Japánban viszont a mosolyomat (amit itt thaiföldön szedtem magamra) annak vették, amit a normális helyeken jelent: tetszésnyilvánításnak. És sokan reagáltak rá. Megvan még ben affleck axe-reklámja?

 Klikk-klikk-klikk. Nekem ilyen volt japán.

 

--

Látom ám, hogy a túrázásról egy büdös szót sem írtam, a fene a pofámat. Mindegy, a cím marad, majd legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr34980425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exkalibur 2012.12.24. 21:41:07

Én már várom a következő részt

Degenere 2012.12.24. 22:17:40

A japán ételek ehetőek? Nem ettél még ott üzemi menzát basszus.....
Nem csak a csillagos éttermekben kell kóstolgatni.
A pia igaz, meg mocskos perverzek is.

komplikato 2012.12.24. 23:00:41

Mondjuk ami tuti ehető európai számára onnan annak nagy része portugál beütés, legyen az tempura vagy pékáru. :P
Ess neki valaminek amiben Nato van. Vagy sok nyers alga ...

Amúgy jó kis írás.

Shopping 2012.12.24. 23:12:18

És a csajok? Van esélyem ha kimegyek? :)

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.25. 00:01:54

japan kurvageci jo hely, es szerencsere az egadta eg vilagon semmi koze nincs a nyomorusagos ciganysvabtelep-magyarorszaghoz!

hazugsag az egesz, japan tok mas, kesz, neked igy jott le, ne altalanosits!

Fehér Folt 2012.12.25. 01:09:39

középosztály bele fehér férfié japánban németek horrorkeresztek vannak?

nyisziati 2012.12.25. 01:30:42

"igazából mennyire lehetetlenség, hogy valaha is otthon érezze magát egy tisztességes európai ott, ahol az alkohol nem része a mindennapoknak."

Na! És aki itthon sem iszik? :D

"Kenyeret kenni, felvágni valamit – csak a legelszántabbak maradnak életben. "

Meg akik visznek egy jófajta svájci bicskát... :D

Fruka1 2012.12.25. 01:58:59

Japán valóban egy jó hely. REND van, na. Nem köpnek a nyakadba, lopás nincs, legalábbis 2005-ben nem volt. Iszonyúan biztonságos, vonatok percre pontosan járnak, nem vicc, én se hittem el, de igaz.
Viszont a kajájuk az nem európai gyomornak való.Sokan majmolják ilyen meg olyan jó, satöbbi, de aztán 8-10 nap után úgy ették a magyar pörköltet mint a mannát. Pedig ott ezt akkor nem volt eccerü megcsinálni. (meg olcsó se)
De élnék ott ismét, bár a külföldiekkel rendkívül bizalmatlanok. Az hogy mosolyognak rád, meg sokkal nagyobb tiszteletet kapsz tőle mint otthon egy átlagembertől,az csak a tisztelet jele. De EGYÁLTALÁN NEM fognak benned bízni. Se most, se később. Ezt keverik a japánokkal sokan....ők ilyenek.

zZz 2012.12.25. 02:47:23

@Degenere: én viszont igen, jó párszor.
Teljesen vállalható, sőt jó kajákat is lehet enni a japán gyorskajáldákban, a mekdöneldsznél még egészségesebb is.

zZz 2012.12.25. 02:48:57

@Shopping: kérdezd meg, merre van Roppongi és menj el este bulizni oda.
A négerekkel vigyázz (egészen fura mód nappal nem látni őket), de amúgy tipikusan ott vadásznak külföldieket az erre hajlamos lányok.

zZz 2012.12.25. 02:57:56

Japán 2005-2006ban rohadtul nem volt olyan, mint Budapest.
Gyanítom, azóta olyan sok dolog nem változott.
Az persze lehetséges, hogy még mindig közelebb van, mint a thaiföldi dolgok.

Külföldi mint kuriózum: jah, vidéken. Tokióban, Oszakában és hasonló helyeken aligha.

reparon 2012.12.25. 05:21:48

Baromi jo post, koszonjuk szepen, remelem lesz folytatas, amiben reszletesen kitersz a japan sunakra!

tujapecér 2012.12.25. 05:43:33

Én még 91 ben voltam Japánban, de már akkor lenyűgözött.A végtelen szorgalmuk,a köz fontosága az egyén elött. A politikus ha komoly korrupcióba esett, netán sikkasztott, megöngyilkolja magát.Lenne nálunk még ember(szabású) a parlamentben?
Egyébként, nekem tetszett Japán, én még elélnék ott,igaz egyedül a többi kollégámmal ellentétben. Rengeteget lehetne írni ami kifejezetten pozitív: az ivóvíz külön vezetékben s nyomógombbal vételezhető a szállodában.A hideg meleg vizen kívűl ami csak fürdéshez van.
A cérna kesztyű, szájmaszk is a közösség miatt van, hogy TE ne adj tovább bacit.
Mikor hazajöttem,még nem is tudtam,hol vegyek ilyet, de most már patikában is kapni.

Degenere 2012.12.25. 06:57:26

@zZz: üzemi menzát mondtam, gondolom fogalmad sincs mi az, ha gyors kajáldákkal kevered :)
Na és persze nem mindegy hogy megkóstolod pár alkalommal, vagy eszi nem eszi alapon,kizárólag csak azt kell enned mondjuk egy évig......

Nebameg 2012.12.25. 07:40:26

@anyádnak Én tolom: Jó az anyag, mi?
És a poszt is.

Fehér Folt 2012.12.25. 08:22:22

@Nebameg: egyik öcsém monta aki volt kin hogy japánban vannak horrorkeresztek nincs betiltva mint erópában, ezért kérdezem hogy ez még mindig van e

Nebameg 2012.12.25. 08:35:29

@anyádnak Én tolom: Aha, mert ez: "középosztály bele fehér férfié japánban németek horrorkeresztek vannak?", mintha fordítógéppel készült volna. És a horrorkereszt=horogkereszt?

Fehér Folt 2012.12.25. 08:37:11

@Nebameg: hát én úgy halotam hogy annak is szokták mondani. a lényeg hogy nem a rendes kereszt ami a templomba van hanem ami a németeknél volt régen

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.25. 08:37:44

nagyon jó írás, várom a "legközelebbet"!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.12.25. 08:43:55

Köszi a kommentet mindenkinek!

@Degenere:
Kifőzde jellegű helyeken ettünk, rendes étteremre nem futotta volna. Az viszont tény, hogy a hostelekben a reggeli (gondolom, ez állhat a legközelebb az üzemi menzához) elég tré és bizarr tudott lenni.

@komplikato:
Szóval portugál beütés? Biztosan. Akkor tényleg nem véletlen, hogy ízlettek, a portugál koszttól teljesen el vagyok alélva.:)

@nyisziati:
"Na! És aki itthon sem iszik?"

Annál én fejlődési lehetőséget orrintok.;)

"Meg akik visznek egy jófajta svájci bicskát... :D"

Ne is mondd, az enyémet elkobozták a bangkoki reptéren. Mondjuk, én voltam a hülye, benne felejtettem a fedélzetre felvivős cuccban.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.12.25. 08:52:01

@Fruka1:

Pörköltet én is gyakran csinálok itt, és én is úgy zabálom, mint a mannát. Ettől még lehet a japán kaját is szeretni szerintem.

"De EGYÁLTALÁN NEM fognak benned bízni. Se most, se később."

Ez dettó így van Thaiföldön is, azt hiszem. Szkeptikus vagyok, hogy lehetséges-e beilleszkedni egyáltalán.

@anyádnak Én tolom:
Igen, horogkereszt lesz a "horrorkereszt".:)

És van belőle, bizony. Ők szvasztikának hívják, és régi vallási szimbólum, ahol vannak hinduk meg buddhisták, ott szvasztika is van. Kína, Japán, India -- és itt Thaiföldön is. Lehet venni ilyen mintájú pólót meg hűtőmágnest. De náluk ez ugye egy ártalmatlan dolog, "jól létet" jelent, vagy valami hasonlót.

Érdekesség, de a thaiok köszönése, a "száváddi" pontosan a szvasztika szóból ered, és ugyanazt is jelenti (a jól levőséget).

Szóval igen, van belőlük még mindig.:)

-Musashi- 2012.12.25. 08:54:47

Csak utána kéne nézni a horogkereszt eredetének,és hogy Japánban mit jelképez.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.12.25. 09:12:42

@zZz:

"Az persze lehetséges, hogy még mindig közelebb van, mint a thaiföldi dolgok."

Igen-igen, az én látásmódom biztosan torz amiatt, hogy thaiföldről érkeztem. Én eléggé bírom mo-ot, így ha valahol valami emlékeztet rá, azt egyből a szívembe zárom. A fene tudja, ha most találnék itt egy unicomos üveget, talán még együtt is aludnánk.

"Külföldi mint kuriózum: jah, vidéken. Tokióban, Oszakában és hasonló helyeken aligha."

Hát, figyelj, nem tudom. Tokióban meg Oszakában a minimális időt próbáltuk tölteni (értsd: ameddig a reptérről eljut az ember a vasútállomásig), de például az egyik ilyen eset a tokiói reptéren történt. Odaült hozzám a fickó a két kamasz gyerekével, hogy tanulnak angolul, és megköszönné a lehetőséget, ha beszélgetnék velük egy kicsit. Velem ilyet még sehol máshol nem csináltak, ráadásul általában nem is szólítanak meg az utcán, mert nem vagyok egy rém bizalomgerjesztő figura. Fura volt.

Egyébként persze, igazad van, látni ott is fehérembert, és nem bámultak meg, meg nem fordultak utánam, de azért nekem az volt a benyomásom, hogy japán japánokkal van teli, a turistanevezetességnél is. (Thaiföld például nem csak thaiokkal van teli, és szerintem magyarország sem csak magyarokkal, bár ott nem tűnnek ki a fehéremberek, ugye.)

Most rákerestem itt a turizmussal kapcsolatos számokra. Nem vagyok turisztikai szakember, és főleg a wikipedia a forrás, úh kezeljük fenntartásokkal a számokat, de:
- Japánba kevesebb turista érkezik, mint Magyarországra (8 millió körül).
- Ráadásul ezek nagyobb része ázsiai, fehér emberből (~angolul beszélőből) alig több, mint 3 millió.
- Összevetésként ahogy olvasom, a Balatonhoz 1994-ben 2,5(!) millió turista érkezett (a rövid nyári szezon alatt főképp). Ez azért egy nagyságrendi különbség, ha figyelembe vesszük, hogy japán mekkora.
- Csak érdekességként, de a japáni 8 millió turistával szemben thaiföldre 20 millióan jönnek, franciaországba 70+ millióan.

Nyilván többet tudsz japánról, mint én, úgyhogy egyáltalán nem akarom jobban tudni nálad, de nekem ez volt a benyomásom tényleg.:)

nyisziati 2012.12.25. 09:13:28

@Th's child: "benne felejtettem a fedélzetre felvivős cuccban. " "elkobozták"
Akkor nagyon szigorúak voltak. Én egyszer Izraelbe mentem, kézitáskában egy viszonylag hosszú pengével. A biztonsági őr még itt Ferihegyen (izraeli!) egyszerűen megkért, hogy rakjam át a nagykufferbe.

2012.12.25. 09:50:59

Mennyi ideig voltál? Az edzőnk mesélt arról, amikor kint volt, hogy egy-két hónap után már nem bírták megenni a japán kaját. Volt egy étterem ahol külön nekik csináltak sült krumplit, felüdülésként.

Amúgy tényleg sok mindent koppintanak. A legnépszerűbb sport a baseball és az amerikai foci náluk. Kissé meglepő...

Rettenet Tábornok11 2012.12.25. 10:04:19

Gratula a címlaprakerüléshez!

RT

Duplapepperoni 2012.12.25. 10:04:45

@nyisziati: hát velem szintén az elkobzós sztori történt meg...
amúgy amikor az ellenőrzéshez érsz a reptéren, értsd fémdetektor, esetleg motozás, táskaröntgen, olyankor a "nagykuffer" már rég nincs nálad, oda nem tudod áttenni...
arról nem is beszélve, hogy amikor Izraelbe mentünk, akkor egy orosz tagot simán leszállítottak a buszról mert kés volt nála, bizony azzal be sem léphetett az országba,
az izraeli határon van az egyik legkomolyabb ellenőrzés mielőtt belépsz...

Túrós (törölt) 2012.12.25. 11:08:23

úúú nagyon kinéznék oda pár hétre

TARTYOMeister (törölt) · http://isaw.blog.hu 2012.12.25. 12:17:58

Fain lehet japán, de engem valamiért inkább kína vonz, talán mert színesebb

SUNexecutive · http://nezo.blog.hu 2012.12.25. 12:32:51

Soem fogom megérteni, hogy hogyan lehet egy embernél turistáskodás közben kés, kisolló, kard bazze. Nem tudom, de nekem ez egyáltalán nem meglepő, hogy nem szabad ilyen barom dolgot felvinni egy gépre. Az meg, hogy valaki Jordániából átbuszozik Izraelbe egy hattori hanzo pengével.... Ez már ilyen Monthy Python-i magasság....

zZz 2012.12.25. 13:06:02

@Degenere: az üzemi menza ellentettjeként a csillagos éttermeket hoztad fel, erre reagáltam én.
Egy turista meg miért kajálni üzemi menzán? Valóban nem tudom, milyen az Japánban.
Viszont közel 10 hónapot éltem Tokióban, szóval jah, nem csak egy-kétszer ettem gyorséttermekben és minimum korrekt, de igen sok esetben kifejezetten jókat ettem. Yoshinoya pl.
Egy sima gyuudon nem kerül sokba, nem is egy nagy gasztronómiai élmény, de amúgy jó.

@Th's child: az angol tanulás más, de az valóban működhet így. Ha egy japán fejleszteni akarja az angolját, keres egy külföldit.
Van egy oldal, ami kifejezetten arra van, hogy idegen nyelvet tanulni akaró japánok és azt a nyelvet tanítani kívánó külföldiek egymásra találjanak. Két japánt így ismertem meg kint, mert magyarul akartak tanulni :) (Kis érdekesség: csak és kizárólag anyanyelvű embereket kerestek, hiába írtam, hogy németet és angolt tanítanék, a magyart be sem jelöltem, csak magyar oktatásért kerestek.)

A turisztikai számokról nem tudok. Csak azt tudom, hogy Tokióban rengeteg a külföldi, nemigen figyelnek már fel rájuk. Erős a gyanúm, hogy azért alacsony a turisták száma, mert a Tokióban levő külföldiek nagy része nem turista, mint ahogy pl. én sem az voltam. (Rengeteg diák van kint és dolgozni is sokan vannak.)

A japánok közül amúgy sokan szeretnek szabadidejükben turisztikai helyekre látogatni, jobban, mint a magyarok, és a saját kulturális kötődésük is jóval erősebb, szóval nem csoda, ha sok japánt látsz a saját turisztikai látványosságaiknál, főleg a híresebbeknél, pl. Kiotó (Kinkakuji, Ginkakuji, Kiyomizudera stb.).

zZz 2012.12.25. 13:13:06

@Th's child: ez a portugál beütés nem tudom, honnan jön. Bár nem cáfolom, mert egyrészt nem tudom, milyen a portugál koszt, másrészt lehet, csak nem hallottam róla.

A 19. században a japánok a hollandokkal kereskedtek, azt még megérteném.
Utána meg az amerikaiak jöttek főleg. (Lásd hamburgerezők pl.)
Még esetleg a brazilokat megérteném (ami ugye legfeljebb nyelvben portugál), mivel rengeteg brazil dolgozott/dolgozik vendégmunkásként Japánban.
Ami még népszerű lett az országban, az az olasz kaja (pizza, tésztafélék), bár nyilván a saját képükre formálva. Azért az algalapos spagettire elég csúnyán néztem.

zZz 2012.12.25. 13:20:16

@Th's child: én Japánból egy összecsukható dobócsillagot hoztam, véletlenül a kézipoggyászban hagytam, mégis a műszerész csavarhúzókészletbe kötöttek bele :)

nyisziati 2012.12.25. 15:24:46

@Duplapepperoni: igen, ez általában így van, de mi csoportosan mentünk, külön bérelt repülővel (repülőkkel) hitéleti konferenciára, és még amikor a váróban voltunk, akkor "interjúvolt" meg mindenkit egyenként a b. őr.

nyisziati 2012.12.25. 15:32:02

@SUNexecutive: "Soem fogom megérteni, hogy hogyan lehet egy embernél turistáskodás közben kés, kisolló, kard "

A kardon kívül pedig nem nehéz megérteni. Letörik a körmöd, mit csinálsz? Pont mostanában jártam úgy, hogy több órán keresztül kellett elviselnem egy behasadt körmömet, szörnyű volt minden mozdulat. Mert ugye elfelejti az ember, hozzányúl valamihez és egy kicsit megint hasad...
Persze olló helyett jó a körömcsipesz is, de az férfias, hölgyek biztos nem mennének bele. :)

A kés meg alap, mondjuk én fizikai munkás-beállítottságú vagyok, fagylalt is bicskával-szindróma. :D

nyisziati 2012.12.25. 15:39:50

@Th's child: nem. :)

Betlehemben volt a szállásunk, onnan jártunk át Jeruzsálembe a konferenciára, az arab sofőr este lekapcsolta a belső világítást, hogy ne kínáljunk olyan jó célpontot az orvlövészeknek.

Volt egy jó sztori is azért: egy csoporttárs kipróbálta a tevegelést. Szépen kifizette a pénzt, a frissen vásárolt kóláját lerakta egy beton virágtartóra (kupak nélkül, úgyis csak öt perc lesz alapon), majd felült. A rafkós teve visszanézett, na onnan egyhamar nem ugrasz le kisöcsém, majd szépen a szájába kapta a kólásüveget és egy hajtásra kiszürcsölte! Ezután elegáns mozdulattal méterekre elköpte a műanyag üveget. Fetrengett az egész csapat.

kúrórudi 2012.12.25. 15:40:15

ne felejtsük el azt se h a magyar gyerekek japán zászlóval a seggükön születnek ugye....

hugi79dg 2012.12.25. 17:52:55

Én ugyan sosem vágytam Ázsiába, de tényleg mégis, azért hangulatot tudsz csinálni egy úthoz Japánba...
(Mellesleg én is mostanában kezdem újra tanulgatni, milyen pl. a tölgy levele. Nem fura? Pont mi nem vagyunk képben annyira sem, mint BÁRKI más? :-))
És itthon is vannak kisüveges piák. Igaz, azokat általában szegény alkeszek választják, de vannak. Lakótelepi házak alatti kisboltokban gyakran látni. Itt inkább a ... szóval inkább gáz, ami eszembe jut róla, nem az, hogy ez milyen csodi jó dolog. De majd másképp nézem ezentúl... ;-)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.12.26. 18:43:59

@dr kotász:

Én csak egyszerű turista voltam, 3 hétig. Simán el tudom hinni, hogy előbb-utóbb herótot kap az ember a japán kajától... de hát istenem, előbb-utóbb a húsleves-rántotthústól is, ha tényleg mindig azt eszi.:)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.12.26. 18:53:10

@Rettenet Tábornok11:

Köszi!

@zZz:

"Erős a gyanúm, hogy azért alacsony a turisták száma, mert a Tokióban levő külföldiek nagy része nem turista."

Ez abszolút elképzelhető, igen.

"ez a portugál beütés nem tudom, honnan jön"

Komplikato hozta ezt fel, de tekintettel arra, hogy a portugálok voltak az első európaiak arra, nekem hihetőnek tűnt. Most utána is olvastam, és valóban rajtahagyták a kézjegyüket a japán konyhán, mind egyes ételeken, mind elkészítési módokon.
A tempura az például teljesen portugál, és maga a neve is onnan ered (a "tempora" szóból).

@hugi79dg:

Na, mi hozta meg a hangulatodat a japán úthoz? Szinte végig a szeszről írtam, azt meg te annyira nem szereted.:)

És igen-igen, a féldekás nekem is eszembe jutott, csak azzal meg az a baj, hogy kizárólag rettenetes minőségű szeszeket árulnak így, ráadásul kényelmetlen csomagolásban. (Oké, van féldecís unicum is -- az már egy lépés a jó irányba.)

Polikárp 2013.01.05. 18:39:14

csá! nem akarok túl sok kisípolást meg csillagot beleírni, de a pöcsöm az indapassba vagy mibe. baszott beengedni, de az emailem persze továbbra is regisztrált meg foglalt. újra köllött regisztrálnom. grrrr.
szóval japóknál jobb, mint tájföldön?

Polikárp 2013.01.05. 18:40:18

Rántott húst nem lehet megunni, maximum rosszul elkészíteni.... :)

Polikárp 2013.01.05. 18:41:15

Kína színesebb? full vörös... :)

Polikárp 2013.01.05. 18:45:28

ja igen: I'm back! :D

Polikárp 2013.01.05. 18:49:33

ja, vazze, a lényegről elfelejtettem kérdezni!
a japán csajok olyanok amilyennek a mang.., a képregé..., amilyennek a képzeletemben élnek? rövid miniszoknya ráncolva, fehér blúz melltartó nélkül, térdig érő fehér zokni, hosszú fekete haj, 14 éves arc, 25 éves test? ugye ilyen mind, az összes?! na mindjárt jövök, ki kell mennem.... :D

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2013.01.13. 15:47:21

@Polikárp:
Na, örülök, hogy visszataláltál.
És igen, a japán csajok szerintem eléggé olyanok, legközelebb írok róluk.:D

hugi79dg 2013.01.13. 18:41:58

@Polikárp: Ó, igen, nekem is okozott már bosszúságot ilyesmi. Napokig nem tudtam üzenetelni, holott látván láttam, hogy mások igen. Nekem végül át kellett mennem a Chrome-ra, mert az Explorer egyszerűen nem működött. Mire a férjem kitalálta, hogy próbálkozzam máshol, már meg voltam győződve arról, hogy teljesen meghülyültem, dühös voltam, szóval igen: grrr. Fura, mert nagyjából egy hétig még kizárólag a Chrome-nál tudtam belépni, aztán már az explorer-ről is. (Mellesleg nem a blog.hu az egyetlen, amivel ilyen gondom volt.)
És üdv újra és boldog új évet! :-D

Polikárp 2013.01.13. 21:39:29

Nektek is Boldog Új Évet!