A három fő dolog, ami hosszabb távon meghatározza az ember közérzetét, az a levegő, amit belélegzik, a körülötte levő emberek, meg az ennivaló. Triviális dolgok, nyilván, de idő kell a feldolgozásukhoz. Egy rövidebb nyaraláskor annyira sok új élmény éri az embert, hogy milyen épületeket meg milyen tájakat látott, hogy ennek a háromnak a megfigyelésére nem is biztos, hogy marad ideje. Meg nem is biztos, hogy két hét alatt fel lehet mérni az ilyesmit. Pedig hosszabb távon csak ez számít, nem a turistalátványosságok.

Thaiföldön például egész más a levegő, mint otthon. A pára, a gyakori rohadásszag és az utcai ételárusok miatt. Ha bekötött szemmel letennének Magyarországon vagy Thaiföldön, pár szippantás után tudnám, hol járok. Pontosan ez az egyébként, ami a legjobban hiányzik otthonról: a rendes, finom, lélegezhető levegő. A közhely szerint a hosszú idő után hazaérő magyarok a túró rudival kezdik meg a mákosbejglivel, de ami engem illet, én teszek mindkettőre: egy narancsos sopronit akarok, leülni egy lépcsőre valahol, és percekig csak ki-belélegezni. (És aztán jöhet egy unicum.)

A thaiföld-szag egyébként valóban egy létező valami, nem én találom ki. Még a lonely planet is említést tesz róla, sőt, a thaiföldi top-akárhányas dicsérőlistában is benne van. Hihetetlen, hogy egyesek még erről is képesek áradozni. Napról-napra jobban rühellem az ilyen „ha az élet hozzád vág egy citromot, csinálj limonádét” típusú idiótákat. Persze, ha bűz van, kezdd el dicsérni, tiszta sor. (És egyébként is: limonádét? Hány éves volt, aki ezt kitalálta? Tíz? A tequiláról vajon hallott már? Imbécile.)

Az emberekről írtam már, és szerintem még fogok is. Hiába thaiföld a mosolyok földje, nem biztos, hogy csak pozitív dolgokat.

Ami pedig az ételeket illeti, már több, mint 1 éve napi küzdelemben állok a thai konyhával, úgyhogy egészen-egészen sok mondanivalóm van róla. És el is fogom mondani mindet – ha én megszenvedtem vele, szenvedjen más is.

Ha valaki szeret hátralapozni, hogy megtudja, ki a gyilkos, annak elmondom előre, hogy nem, a thai kaja nem jó, és nem, a thai kaja nem olcsó.

Kezdjük az utóbbival, az egyszerű. Thaiföldre utazni nem akkora kiváltság már nekünk, magyaroknak sem. Szerintem mindenki talál a bővebb baráti körében olyat, aki már járt itt. És akkor ezek az ismerősök hazamennek, és csillogó szemmel újságolják, hogy micsoda kajákat ettek szinte fillérekért, meg a fórumok is tele vannak vele, hogy hűű, apám, thaiföldön 1 dollárból megebédelsz. És ez nem hazugság, csak nem is az igazság minden részletének kibontása. Pár napja én is 35 bahtért, azaz ~250 hufért vacsoráztam valahol – csak hát az az adag az ember fél fogára sem elég. Miért nem említi ezt senki? Tippem szerint azért, mert nyaraláskor így is, úgy is fogy ember, így fel sem tűnik, hogy két hét thaiföld alatt ledobott 6-7 kilót – vagy ha feltűnik, akkor inkább örül neki. Mi, nyugatiak dagadtak vagyunk, örülünk minden deka fogyásnak.

A helyzet viszont az, hogy a thai kajánál ez tartós jelenség. Ha azt eszed, amit ők, akkor fogyni fogsz, és ha egy évig eszed azt, akkor egy évig fogsz fogyni.

1victor.jpg

Két év börtön Thaiföldön: Victor Bout előtte-utána.

A börtön azért jó tesztkörnyezet, mert ott nincs félrezabálás, garantáltan azt eszed, amit a többiek. A thai börtönök egyébként nem igazán barátságosak (ezért sem érdemes szerintem thaiföldre menekülni egy honi bűnözőnek), és nyilván nem etetetik halálra az embert, de éhen halni sem szokott ott senki. Pontosan megkapod azt a kalóriamennyiséget, ami egy 60 kilós test elmozgatásához kell, és ha elég időt vagy ott, 60 kilósan is fogsz kijönni.

Ugyanez igaz thaiföldre nagyban is. Amerikai ismerőseimnek kommentelik mindig a facebook képeire, hogy „nahát, megint mennyit fogytál”. És tényleg, még én is látom, ahogy mennek össze. Persze van, aki messziről indult, és mondjuk 50 kiló súlyfelesleggel érkezett ide, amiből még mindig van rajta 35. De akárhogy is, egy év alatt csak leadott 15-öt, és ha marad még egy évig, le fog adni még 15-öt.

Mi nyugaton állandóan küzdünk a káposztaleves-kúrával meg az edzéssel, hogy a dagadt valagunk kicsit lejjebb apadjon, ehhez képest a thai konyha olyan, mint valami táplálkozástudományi occam-borotvája: ha nem zabálsz annyit, fogynod sem kell. Briliáns gondolat, mindenki döntse el, melyik megközelítés áll hozzá közelebb. (Hozzám a nyugati, ide azzal a nutellás-cukros-zsíros-pizzával, de rögvest.)

Mindenesetre ha felnőtt férfi vagy, és nem szeretnél mocsokul lesoványodni, akkor ezeket a 35 bahtos csodákat legalább kettesével kell vásárolnod. Úgysem drága, persze, de azt se gondolja senki, hogy olcsó.

 

Minden napra egy mese

Mint annyi minden más is, a táplálkozás is fejben dől el. Elképzelhető, hogy a következőkben provokatív leszek – ezért kezdjük inkább olyasmivel, amin tuti nem húzza fel magát senki, kezdjük Pitagorasszal.

Pitagoraszról tanulunk általánosban a háromszögek kapcsán, de talán kevesen tudják, hogy sokoldalúbb fickó volt ő annál, mint hogy naphosszat háromszögeket rajzolgasson. Kvázi vallási közösséget is alapított, a követőit, úgy hívták, hogy pitagoreusok. És a derék Pitagorasz összeállított néhány szabályt, hogy szerinte hogy kell élni. Ez egy kincsesláda egyébként, néhány példa: „ne vizelj nappal szemben”, „ne aludj délben”, „ne egyél olyan halat, aminek fekete a farka”, „ne egyél babot”.

A kortárs vallásokat mindig illik körbeóvatoskodni, de szerencsére az utolsó pitegoreus is majd’ kétezer éve már az örök matekórán buzerálja a derékszögeket, úgyhogy talán nem bántódik meg senki, ha kijelentem, hogy ezek sületlenségek. Vagy van valaki, aki nem ért egyet?

2mario.jpg

Ne egyek babot? Hülye vagy te, vagy mi bajod?

(Pitagoraszról még annyit, hogy a nőkre viszont egyenlő félként tekintett, vagyis azt is mondhatjuk, hogy több, mint kétezer évvel előzte a mi puszilgatnivaló varga pistánkat. Javaslom, tiszteletére soha ne pisáljunk többé a nappal szemben.)

Szórakoztató videó az öregről időmilliomosoknak (angol nyelven).

Ne egyél babot. Ne egyél disznóhúst. Ne egyél tehenet. Ne vegyítsd a húst és a tejet. Ismerősek ezek?

Ezek volnának a „tabu”-k. (Fun fact: a tabu szó tongai vagy fidzsi eredetű. Kíváncsi vagyok, van-e még hasonló a magyar nyelvben.) A tabuk kiemelt fontossággal bírtak pár ezer éve, amikor még a civilizációnk gyerekcipőben járt, és kiemelt fontossággal bírnak a gyereknevelésben is (mint az a múltkor szóba került). De vegyük észre, a felnőtt gondolkodású emberekhez méltatlanok. Ha te ezek mentén szervezed az életed, akkor veled valami baj van. Tényleg nem eszel malacot, mert az tisztátalan? Nem eszel tehenet, mert az szent? Tudod mit? Majd két tatárbifsztek között elmélázom ezen. Te meg addig szedj össze egy kis gondolkodási képességet.

Aztán ott vannak a lelkiismereti vegák. Akik azért nem esznek húst, mert állatokat ölni rossz. Ezek aztán az igazi szuperkislányok az oviból. Amikor a david attenborough-filmben az oroszlán elkapja a kis gazellát, a kislányok összebújnak, hogy jaaaaj, szegény kis gazella. Ha meg az oroszlán nem enne gazellát, és éhen döglene, akkor meg azért bújnának össze, hogy jaaaj, szegény kis oroszlán. Nőjetek föl, csajok, az élet már csak ilyen, és az oroszlánnak nem kell rosszul éreznie magát, mert húsevő. És nőjetek föl, vegák, igenis eszem húst. Úgy is mondhatnám: ha Isten azt akarta volna, hogy legeljek, párosujjú patásnak teremt. És ha már Isten: a katolikusok a maguk kis eredendő bűnével a vallás vegái. Hogy eleve bűnös vagyok, mint az oroszlán a húsevés miatt. Hát tudjátok, mit? Annyi szar dolog történik az ember életében úgyis, hogy nem kívánom magam szarul érezni még az eredendő bűn miatt is. Neeem, barátom, nem fogok magamra venni valamit, csak azért, mert te egy idióta vagy.

És mivel majd’ minden csacsiságomhoz találok józsef attila idézetet is, tessék:  

Ne vádolj, ne fogadkozz,  ne légy komisz magadhoz-- Ki gondolta volna, hogy ez a vers a vegákról szól, mi?

No, hát így. Annyi mindenki tündér kis lelkivilágát meg gyermeteg babonáit sérthettem meg feljebb, hogy remélem, senki sem haragszik meg igazán. A foytatás is ebben a szellemben várható, és maradjunk annyiban, hogy ha attól tartasz, téged személyesen nem utállak eléggé, tépj egy sorszámot.

--

Nem-nem, várjatok csak, meggondoltam magam. Mivel semmi szükség arra, hogy egy magyar nagykövetséget megrohamozzanak most a világban, természetesen mindenkit szeretnék biztosítani, hogy a disznóhús csakis az egyenlő bánásmód látszata miatt került elő. A disznó igenis tisztátalan állat – gyerekek, ne egyetek disznóhúst. A disznóhús rossz, érteeeem?

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr984780451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugi79dg 2012.09.16. 19:58:30

Bahhh, újra mondom néked: József Attila hátborzongató. És ezt nem dicséretképp mondom, mert ugyan tényleg jó, de nem fűszerezi az életem boldog-békés gondolatokkal. (De oké, nem is azért olvassuk, hallgatjuk. Csak megemlítettem, hogy kicsit lekókadt a kedvem.)
Ezentúl viszont most én jártam úgy, mint egy másik olvasód múltkor: minden szavaddal egyetértek. Ugyanakkor kiegészíteném a "amennyit eszünk annyit hízunk gondolat"-ot azzal a kérdéssel, hogy mi dönti el, mennyi kaját kíván a testünk? Morfondírozzunk el ezen, mert én tényleg nem tudom. Majdnem 30 évig kűzdöttem, hogy elérjem végre az 50 kilót és ne higgyenek lépten-nyomon anorexiásnak, hogy ne fogyjak ki egy hónap alatt a kiválasztott esküvői ruhából (hiába), stb. Nem tudtam hízni, mert nem tudtam eleget enni. Aztán most 5 éve kűzdök azzal, hogy leadjak 5-7 kilót, mert nem tudok fogyni, mert nem tudok nem enni. Mi szabályozza ezt? Régen is mindig azt mondtad, hogy feleslegesen beszél hülyeséget az, aki hízni akar, de azt mondja, nem megy. Le kell ülni aztán enni, mondtad. Én meg ezt mondtam a fogyásról. Mi a nehéz benne? Nem kell annyit enni. Ja. Persze. Nyilván önuralom és akaraterő kérdése, hogy lenyomsz-e még egy kolbászkát a zsíros kenyér mellé, ha már émelyegsz is tőle, vagy nem megenni azt a csodásan illatozó pörköltet vagy babgulyást, holott ölnél érte. (Az ember szeret élni, vagy nem?! Szereti szivatni magát, vagy inkább nem?!)
Miért nem híznak a thaiok?! A kaja fajtája is annyira más, mint itthon? És ezek szerint - bár az íze hosszútávon rémes - egészségesebb a szervezetnek? Van erejük mozogni ennyi kalóriabevitellel? (Bár talán nem véletlen, hogy nem pazarolják az energiáikat sétára...)
És a vörös húsok pedig kellenek. És pont. Persze, ha megeszel mondjuk minden zöldségből napi 5 kilót, nem lesz hiánybetegséged, de a fene meg akinek ez megéri. :-)
A disznóhús jó, érteeem?! :-)
Ja igen, és a lelkiismereti vegáknak egy kis Disney idézet:
"Minden, ami él, egymáshoz kötődik, egyensúlyban áll. A király dolga, hogy érezze az egyensúlyt és vigyázzon a teremtményekre a szorgos hangyától a fürge antilopig. - Akkor miért eszünk antilopot? - Várj fiam, mindjárt megmagyarázom. Ha majd meghalunk, a testünkből fű növekszik, az antilop pedig füvet legel. Látod, így válik teljessé az élet örök korforgása."

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.18. 15:08:42

A thai kaja szerintem egészségesebb lehet, mint az otthoni: rizs meg hús meg zöldségek -- ez mindig jobb, mint a liszt meg a cukor meg a körömpörkölt. De szerintem inkább ott a dolog nyitja, hogy nevetséges adagokat esznek. Pont mint te, amikor 45 kiló voltál.:)

A vegákkal amúgy semmi bajom úgy általában, csak az ilyen állatvédő vegákkal. A disney-idézet meg jó!:)

vladimir0370 2012.09.24. 16:35:36

Hahaha! Szinte kizarolag thai kajat eszem mar egy jo ideje. (Felesegem thai.) Tiz kilot hiztam az elmult evben.
Nagyon finom, es tenyleg sokkal-sokkal tobb zoldseg, mit otthon megszoktam, raadasul nincs agyonfozve sem. Desszertet szinte nem is esznek.
A papaya salatat meg egyszeruen imadom. Ugy ket maroknyit keszit el belole egy alkalomra, es 15-20 chili-t nem szeletel, hanem mozsarban zuz bele. Isteni! Es ha elmegyunk etterembe, valahogyan az elso gondolatom a Thai Star. Hm! Kicsit elfogult vagyok...

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.24. 18:34:43

Na, csak várjunk-várjunk. Mindenféle történeteket tíz kilós gyarapodásokról nem hiszünk el ám csak úgy bemondásra, előtte/utána fénykép nélkül.:)

Komolyabbra fordítva, meglep, amit mondasz. Körülöttem mindenki fogy, és amíg thai kaját ettem, én is fogytam. Nyilván baromi jól főz a feleséged. :sóhaj:

Itt élsz Thaiföldön? Hol? Mióta?

Egyébként 2-3 posztot még telesírok szerintem a thai ételekről, mert (ízlések és pofonok, persze, de) én nem tudok megbarátkozni velük. Ha jársz majd még erre, komolyan érdekelne a véleményed.
Thaiul mennyire beszélsz? És mi az a Thai Star?
Köszi a kommentet!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.24. 23:03:04

@vladimir0370:
Aha, most olvaslak a másik blogon. Brit állampolgár vagy, ugye? Foooooogadjunk, hogy a fish&chips miatt van az tíz kiló. ;)
A thai star meg biztos egy étterem.

vladimir0370 2012.09.25. 11:36:57

@Th's child: Gondoltam en is, hogy rakerdezek, merre vagy. En novemberben megyek par hetre, mivel kicsi felesegem nem akar itt szulni a UK-ben. (Amit megertek.)
Fish & chips az tenyleg botranyos itt. Fokent ahogyan az agyonhasznalt olajjal sutik. Szerintem nem is cserelik az olajat. Van par jo hely is, de ritkan latogatom, talan evente harom-negy alkalommal. (Itt van egy olyan Fish & chips, ami rajta van a UK top 10-es listajan. Finom is!)
Nos, amint landoltam Krung Thep-ben, rogton repulok tovabb Loei-be. Te merre vagy? Ja, nem beszelem a nyelvet, sajnos.
Apropo, hal! Probaltad a pad cha plakapong-ot manu-bol? Ha van isteni hal etel... Nagyon erdekesen vagjak meg es teritik ki a halat, amire felhalmozzak a fuszereket es izesitoket. Csipos es kicsit mentolos. Kar, hogy itt nem lehet kapni (csak ha a felesegem itt van, o tudja rabeszelni az etterem szemelyzetet, hogy megcsinaljak). A sogorom nagyon jol kesziti.
Es a khao lam-ot is imadom. Fel tudnam vasarolni az osszes bambusz csovet az utcai arustol! Igaz, ez edes, de oda vagyok erte. De tenyleg szeretem a gyenged kokuszdiot is! Hm! Thai konyha! Mennyire hianyzik!

elsosor 2012.09.25. 12:54:58

Kemény "ellenvélemény"! (hehe) Neked inkább az adagokkal voltak gondjaid. Próbálj ki mindent, hátha találsz vlmi finomat te is! Üdv.

vladimir0370 2012.09.25. 13:54:49

Meg valami! Voltal a Thipsamai-ban (etterem)? Komolyan, a felesegem nagyon finom pad thai-t foz. De ami ott van, az mindenen tultesz. Erdemes kiprobalni. A hely nem nez ki sehogy, de akkora tomeg van ott, hogy kifolyik az utcara, es az asztalra varni kell, pedig az emberek nem toltenek ott tobbet fel/haromnegyed oranal. (Bar nem tudom, miota elsz kinn, mennyire vagy felfedezo tipus. Lehet, hogy nem is kene ilyeneket irnom, mert sokkal tobbet ismersz, mint en.) Az biztos, mielott visszajovok, elmegyek oda egyet enni!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.26. 16:57:05

@vladimir0370:
Én Chiang Maiban élek, most már valamivel több, mint egy éve. Ha erre jártok, vagy én járok valamikor Loeiben, amikor ti is itt vagytok, azért igyunk meg egy sört.

Az ételekkel az van, hogy az első pár hónapban szinte csak thai kaját ettem, elég sokfélét, de a legtöbb helyen nincs kiírva latin betűkkel, hogy mi az, én meg nem kérdeztem meg mindig. (De ahol megkérdeztem, ott sem segített: egy idegen thai nevet, amit leírni sem tud az ember, kábé 3 percig lehet megjegyezni.) Úgyhogy ettem már egy rakás féle thai kaját, csak fogalmam sincs, hogy miket.

Van, amit utólag sikerült azonosítani. A padthai-t például kifejezetten nem szeretem, és a kókuszos édességeiket sem. A khao lam is kókuszos, ugye? Azt a halas vackot viszont, amit említettél, még nem kóstoltam, de rajta leszek a témán.
Szóval nyugodtan említsél dolgokat, mert fogalmam sincs, hogy miket próbáltam már -- és egyébként is, az utóbbi hónapokban inkább arról tudnék mesélni, hogy hol lehet rendes olasz tésztát kapni chiang maiban.

Az asszonyt hol ismerted meg? Itt? UK-ben? Hogy viseli a farangvilágot?

@elsosor: Adagokkal is, ízekkel is. Ha legközelebb otthon járok, csak meghívlak titeket egy thai étterembe, aztán majd elemezzük.:)

vladimir0370 2012.09.26. 23:30:32

Par ujabb gondolat.
Ha otthon akarsz enni thai etelt, nem fogsz tudni. Az ok ugyanott keresendo, amiert szerintem a magyar ettermek bezarnak a UK-ben. (Egyetlen jo ideje mukodorol tudok csak, az sem magyar kezben van. Raadasul ugy hivjak, hogy 'Gay Husar'. Bruhaha!) A kinai, indiai es thai ettermek, kifozdek az adott orszag izlesvilagahoz alakitjak az eteleiket. Ezert azok nem olyanok, mint az eredetuk helyen. (Amikor kis felesegemmel elmentunk thai etterembe itt, es megkerdeztem ot, milyen volt a kaja, azt felelte: 'Jo... a kulfoldieknek.') Ha thai-t akarsz enni, menj Thaifoldre. (Vagy hazasodj thai-jal. Hahaha!) Apropo, magyar konyha. Sajnos, a magyar vendeglosok nem tunnek ilyen rugalmasnak, es ugy foznek itt, mint otthon. Az pedig zsiros es nem tul valtozatos. (Na, most sertodj meg!) Amikor meg akartam fozni egy kozepes indiai fogast, sokaig kellett kajtatnom azutan a kozel husz fele fuszer utan. A magyar konyha tobbnyire hagymas-paprikas alapot hasznal. Ez gyakorlatilag egy fajta izalap, vagyis curry. Egy gyengebb indiai etterem tiz kulonbozo curry-t biztosan hasznal. Az valtozatos. Szoval meg itt is, ahol a keleti fuszereknek nagyobb piaca van, mint otthon, felesegem nagyon keves autentikus thai etelt tud elkesziteni.
Aztan a vegetarianus etrendrol. Kihagytad, hogy emberek spiritualis megfontolasbol is valaszthatjak a vegetarianus, pontosabban vegan etrendet. Ugyanis vegan etrenden a spiritualis fejlodes gyorsabb. Gondoltad volna? Persze testunk egesz felepitese sokkal inkabb hasonlit a novenyevokere, mint a husevokere. Minden esetre jot nevettem, amikor elkepzeltem a patas gorillat.
Namost ha ezt a sok szoveget elolvastad eddig, akkor elmondom, hogy kapsz egy privat uzenetet tolem. Nezd meg az e-postadat! Szivesen csevegnek veled a thai elmenyeidrol; aztan en is megvalaszolom kerdeseidet. Viszont privat kontaktot nem szivesen irnek le ide.
Ja! Ha valaki nem tudna, a 'gay' angolul annyit tesz, mint 'vidam'.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.27. 19:36:47

@vladimir0370:
Igen-igen, vega meg vegán ezerféle okból lehet az ember -- de ez a lelkiismereteskedés nekem kicsit almás.

Azzal kapcsolatban, hogy thai kaját csak thaiföldön érdemes enni, el tudom képzelni, hogy igazad van. Sosem jártam még budapesten thai étteremben, de tényleg macerás lehet nekik beszerezni ezeket a fűszereket. (Ha egyáltalán megpróbálják.)

A privát üzenetedre meg mindjárt válaszolok.

polikárp 2012.09.29. 09:05:27

ez a rész hol is szólt a thai kajákról? mert azon kívül hogy 35bhat-ért ettél egy adag valamit, mást nem tudtunk meg. és még annyit hogy az nem sok.
hadováltál itt valami tabu nem tabu dolgokat, vegetáriánusokról, meg baromi régen élt emberekről. de ez sem thai föld kajái. kezdesz fakulni báttya! elszáll a kraft a vénádból?
de hogy ne érezd magad rosszul, veszek egy naris sopronit, és megiszom a tiszteletedre a dombtetőn, ahol a levegő tutira tiszta! jó lesz?
és persze maradok tisztelőd! ripszekt!

vladimir0370 2012.09.30. 00:48:34

Wow! Milyen igaz! Hehehe! Miert is voltam olyan udvarias, hogy nem en irtam le eloszor! Pedig pont ezt gondoltam en is. Csak kisse finomabb stilusban.
Tenyleg, irhatnal az eszak-thai kajakrol is vegre! Az a tema, hogy egy thai adag a fel fogadra sem eleg, nem fog sokaig tartani! :-)
Kulonben ez a Viktor fiu ket ev utan legalabb kinezett valahogy! Ezek az apro thaiok embert faragtak belole! :-) Ki gondolna, hogy ilyen tehetsegesek! Es szerintem nem is kellet Norbi update-ert fizetnie, amit masok orommel megtesznek ilyen eredmenyert! Milyen szerencses ficko!
Hadd olvassunk arrol, hogy a thai konyhanak milyen narancsos sopronihoz (ez gondolom sor lenne, brrrrrrr) foghato gusztustalansagai vannak azokban a kicsi fogasokban!
(Na, ez kicsit provokativ lett, de sebaj.)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.09.30. 10:06:29

@polik: ravasz észrevétel.
A poszt címe egyébként nem "thai kaják", hanem "jóllakni thaiföldön", ráadásul van mögötte egy 1-es is. Azaz folytatása várható.

Értem én, hogy a régen halott emberek kevésbé érdekesek, de úgy éreztem, mindezt el kell mondanom, hogy érdemben nyilatkozhassam az egyes thai fogásokról.

Arról nem is beszélve, hogy hogyan is tarthatnám a szintet, ha már rá sem nézel a blogomra soha. Hüpp.

@vladimir0370:
A thai kaja gusztustalanságairól érkezik leírás hamarost, van még miről puffognom. Előre szólok, hogy te mint thaikaja-imádó, meg ne sértődj rajta.;)

A narancsos sopronit meg próbáld ki, ha legközelebb otthon jársz (bár biztos a UK-ben is kapni hasonlókat). Kislányoknak való, lóhúgyszerű valami tulajdonképpen, de nekem valahogy a szívemhez nőtt. Ahhh, de lepattintanék egyet, a rohadt életbe.:)

vladimir0370 2012.09.30. 20:46:57

Oh, igen! Amikor a sogorom vett fel bennunket Loei-be menet, mert a berelt kocsi fekrendszere felmondta a szolgalatot az autopalyan! (Na, az egy elmeny volt, nyomni a feket es semmi lassulas, csak kacsazva elozni a jarmuveket lenduletbol! Mikozben a leallosavban a motorosok szembe jonnek...) Aznap hajnalban megalltunk egy tavolsagi buszmegalloban pihenni. Az ott kaphato csirke valami fennseges volt. De aminek nem tudtam ellenallni, a deep fried szocske, beka es larva. Gondoltam, ilyet meg nem lattam, de ugy haza nem megyek, hogy ki nem probalom! (Milyen kar, hogy hozzaszolashoz nem tudok kepet csatolni!) Na, azert a fel-tenyernyi olajban sult csotanyhoz mar nekem sem volt gusztusom aznap este! Maig sajnalom, hogy kihagytam!
Kulonben nem vagyok megsertodos tipus.

hugi79dg 2012.10.01. 17:18:48

Ez most komoly? Szöcske, béka és lárva? Brrrr. És különben van valamilyen karakteres íze? Mármint a fűszerek (gondolom) ízén kívül. Hogy amikor esetlegesen csukott szemmel eszi az ember rájöjjön, hogy mit eszik? És azon túl, hogy sok benne a fehérje és gondolom tápláló, ha nincs rákényszerítve az ember, miért eszik ilyet?

vladimir0370 2012.10.02. 02:03:25

Ugyan mar! Ne legyen senki ugy elajulva, nem kell olyan messzire menni okadek kajaert!
A kolbasz belbe van toltve, abban pedig eredetileg sz@r van.
A hurkaban meg ver is van, de a vastagbelben levo cucc sem gusztusosabb a kenyonybelnel.
A gyomortartalom sem olyan gusztusos a pacalporkolt elott.
De ha vese-velot eszed, akkor a hugyos oldalat is kiprobalhatod.
Apropo, velo. Az agy is kellemes etel.
Errefele az emberek hanyingert kapnak a zuzatol, mert az macskakaja.
De a huslevesbe belefozott csirkelab latvanya vegkepp lehetetlenne teszi szamukra, hogy egyenek a levesbol.
Egy jo baratom kedvence a csirkehuslevesbol a csirke feje volt. Nagy elvezettel ette az agyat. De meg nagyobbal a szemeit.
Ugyan! Sult rovar! De tenyleg mas ize van. A szocske (vagy saska?) jo volt, a larva kisse kesernyes. A beka olyan 'husosabb', de ropogosra sutve. Azt az oriasi csotanyt ugy sajnalom, hogy kihagytam! Kulonben nem izesitik elore.

hugi79dg 2012.10.02. 09:28:04

:-D Oké, oké, én nem mondom, hogy az itthoni kaják tuti gusztusosak. Apám időről időre csinált egy nagy adat tatár beefsteak-et, és az egész család (velem az élen) beteg élvezettel eszi a fűszeres nyers húst és tojást. Mintha beleharapnék a tehenek véknyába... A zúzapörköltért ölni tudnék, levesben is imádom, ahogy kizárólag a kisfiamat szeretem annyira, hogy átengedjem a csirkelábakat a levesben. ;-)És a sült vér a hurkában is belefér. De velőt, tüdőt, agyat, sőt, nyelvet, pacalt nincs gusztusom enni, viszont igaz, nem lepődöm meg annyira, mint a bogarakon. Nem is fűszerezik? Hát... ehhez nem vagyok elég laza. De azért aki bevállalós, annak jó étvágyat hozzá! :-)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.10.02. 12:23:10

Nahát, érdekes, pont erről a témáról (is) készülök írni a következő posztban: tatár bifsztekről, bogarakról stb. Nehogy aztán úgy kivesézzétek itt a dolgot, hogy nekem már ne maradjon mondanivaló. ;)