Észak-északkelet

2012.08.06. 21:51

A kívánságlista: Kamcsatka, Szahalin, Kuril-szigetek

 

Az orosz távolkelet valószínűleg nincs a világ legvágyottabb turisztikai célpontjai között, pedig ha nekem választanom kellene, mondjuk, a Karib-tenger és az Ohotszki-tenger, Ibiza és Kamcsatka vagy Tunézia és a Kuril-szigetek között, csakis a ruszkik nyernének, csakis a ruszkik, mindig a ruszkik. Most Japán legészakibb csücskén járva már-már kézzelfogható közelségbe kerültem a csodához, hiszen Wakkanai és Korszakov között mindössze 40 km a távolság, és népszerű (ámbátor drága és kényelmetlen) kiruccanás a japánok körében átrándulni a komppal Szahalinra. De lássuk, hol is van mindez, amiről beszélek:

1_mighty_russia.gif

 

Hogy miért volna érdemes látni ezeket a helyeket? Csakis a természet miatt. Az érintetlen és (ebben az esetben valóban) vad természet miatt. Íme:

2_a.gif

3_f.gif

Sajnos nem saját képek. Forrás: trekearth.com.

Kamcsatka és a Kuril-szigetek egy vulkánilag erősen aktív területen fekszenek, sőt, maguk a Kuril-szigetek egytől egyik vulkánok, és az a vonal, ahogy összekötik Japánt meg Kamcsatkát, az maga a törésvonal. A Kuril-szigetek mindent tudnak, amiért Izlandot szeretni szokták (gejzírek, melegvizes források, ami akarsz), Kamcsatka pedig mindent, amiért Alaszkát. Nem hiszem, hogy lenne értelme még több képet/videót ideollóznom, de higgyétek el, érdemes rákeresni egy-egy üres öt percben a youtube-on vagy mindenféle képtárakban, mert ezek beszarás gyönyörű helyek.

Amiért mégsem nagyon lehet, és nem is nagyon érdemes odamenni, az a tipikus ruszki mentalitás (értve ezalatt természetesen nem az egyes orosz embereket, hanem a mindenkori orosz kormányzatot).

Világos, hogy katonailag kiemelten fontosnak tartják a területet. Ami Szahalint meg a Kuril-szigeteket illeti, a japánokkal birkóznak rajtuk egy ideje, sőt, a Kuril-szigetekre mindkét fél igényt tart jelenleg is, emiatt például nem írtak alá békeszerződést a második világháború után. Bizony: szovjet-japán fronton hivatalosan sosem ért véget a háború.

A terület ráadásul telis-tele van olajjal, ahol meg éppen nem fúrnak, ott nemzeti parkokkal. Ez a három tényező együtt azt eredményezi, hogy már vízumot sem nagyon kap az egyszeri külföldi, de ha mégis, akkor sem úgy megy a dolog, hogy a hátizsákoddal csak úgy megnézed a kamcsatkai kéktúrát. Nem. Csakis a hivatalos túravezető cégekkel mehetsz, kell-e mondani, aranyárban. És ha bárki azt remélné, hogy ezt majd ő kijátssza, annak ajánlom megfontolásra, hogy Kamcsatkán például jellemzően nincsenek utak egyáltalán a városok között. Helikopterrel meg hajóval lehet közlekedni – egyik sem az a könnyen kijátszható dolog, és egyébként előbb raknám a golyóimat egy satuba, mint hogy packázni kezdjek a derék orosz hatósággal.

Egyszóval az, amit én szeretnék csinálni, hogy a thaiföldi kalandjaimhoz hasonlóan kiváltsak egy hosszabb távú vízumot, és hónapokig eldekkoljak a saját albérletemben, az már a bürokrácián megbukik. A kontinentális Oroszország még talán menne, de Vlagyivosztok például évről évre benne van a világ legdrágább városainak toplistájában, ami, remélem, egyetértünk, önmagában is közröhej.

Ráadásul, és ez az ami igazán bosszantó az egész orosz távolkelettel kapcsolatban, borzasztó lerohadt helyekről beszélünk. Azt hiszem, nekünk magyaroknak az elhagyott laktanyáinkkal meg a reménytelen miskolci lakótelepeinkkel lehet némi fogalmunk, hogy mit hagynak maguk után a szovjetek, ha elmentek: csak a pusztulást meg a nyomort.

Így néz ki például a világ egyik drága városa, Vlagyivosztok:

4_vladivost.jpg

 

Így pedig egy kuril-szigeteki település:

5_kuril.jpg

 

Aszfaltozott utak nemigen vannak, a helyiek a lepukkant halfeldolgozó üzemben robotolnak, és még orosz viszonylatban is sok vodkát isznak.

És még egyszer: ez egy olyan pontja a világnak, ahol annyi olaj van, mint az araboknál meg a norvégoknál meg mittudomén. Mi a benyomásunk, az arabok meg a norvégok ilyen helyeken élnek? És a turisztikai lehetőségeiket nagyjából kihasználók ilyen helyeken élnek?

Lehangoló, hogy a mindenkori orosz kormányzat mennyire rosszul gazdálkodik az erőforrásaival. Nyilván nem arról van szó, hogy dilettánsok, hanem hogy látványosan beleszarnak az alattvalók életminőségébe. Szerintem ez gáz (de ezzel együtt – ha esetleg a mindenkori orosz kormányzat egy furfangos gugöl-kereséssel idekeveredne – én nagyon szeretnék odamenni és elherdálni a nehezen megkeresett forintjaimat, és vodkát is iszom annyit, mint bármelyik rendes orosz, kérem, tessenek nekem vízumot adni).

6_Dscf4214.jpg

Balra a Japán-tenger, jobbra az Ohotszki-tenger, és valahol jobbra a pára mélyén Szahalin. Ez már saját kép, Japánból.

 

Ajánlott irodalom: Derszu Uzala, egy remek Kuroszava-film

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr234699181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elsosor 2012.08.07. 12:20:39

Nem írtak alá békeszerződést? Úgy tudom, az oroszok egy héttel Japán kapitulációja előtt üzentek hadat, csak hogy ottlegyenek a végelszámolásnál.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.08.07. 20:32:14

Huhh, bekérdeztél, elég zavaros történet ez nekem.

Én asszem, hogy távlatában nézve a ruszkiknak volt oka, hogy ferde szemmel nézzenek a japókra: folyamatosan a szenvedői felei voltak a japán erősödésnek a 19-20. században, ahogy a japánok jöttek felfelé Szahalin meg a Kuril-szigetek felé, közte az oroszok számára blama 1905-ös japán-orosz háborúval.
A második vh idején aztán volt egy bábállama is a japánoknak a kontinensen, manchukuo vagy valami hasonló néven, és asszem, az oroszok ez ellen indították meg az offenzívát (meg szahalin ellen), az érvényben lévő japán-szovjet megnemtámadási szerződés ellenére.

Amennyire tudom, valós és súlyos veszteségeket okoztak, és ez legalább annyira hozzájárult a japán kapitulációhoz, mint a bombák (aminek a hatását abban a pár napban még csak méricskélték).
Ha majd Rettenet Tábornok esetleg erre jár, majd megmondhatná a tutit, ha valahol vérengzés van, abból ő képben szokott lenni.

No de békeszerződés: ez már végképp nagyon zavaros nekem. A szovjetek már jó előre igyekeztek biztosítani magukat, a jaltai konferencián már felhozták, hogy szahalin meg a kuril-szigetek nekik kell.

Japánnal aztán 1951-ben, a San Fransisco-i egyezményben akartak megegyezni, ahol a japánok készek is lettek volna lemondani mindenről, de az usa közbeszólt. Akkor már ment a hidegháború, és nem nézhették tétlenül, hogy a szovjetek jól járjanak, úgyhogy mondták, hogy oké, de akkor övék Okinawa (vicces a nagyhatalmi logika, mi?). Japán erre visszakozott, és azóta is igényt tart az alsó négy kuril-szigetre, amiből asszem az oroszok az alsó kettőt volnának hajlandóak megadni. Szóval a kérdés megoldatlan.

Bonyolult dolog ez, egy történész biztos belejavítana.

Viszont D-nek mondd már meg, léci, hogy névnapja alkalmából cuppanósan csókoltatom. Köszi.:)

Rettenet Tábornok11 2012.08.08. 08:22:02

Ha már megidéztek:

"Amennyire tudom, valós és súlyos veszteségeket okoztak, és ez legalább annyira hozzájárult a japán kapitulációhoz, mint a bombák (aminek a hatását abban a pár napban még csak méricskélték).
Ha majd Rettenet Tábornok esetleg erre jár, majd megmondhatná a tutit, ha valahol vérengzés van, abból ő képben szokott lenni."
Kvantung hadseregnek hívták, és ha az jelentős hogy egy ország szárazföldi erőinek közel harmadát elpusztítják két hét alatt akkor jelentős.
Ennek ellenére kimondva csak a bombákra, az "Isteni szélre" hivatkozva lehetett kapitulálni, mert a császár ember előtt nem, de "isteni" hatalom elött fejethejthat. Magyarán szerintem a bombák nélkül bizony faluról falura kellett volna Japánt elfoglalni, évek alatt.

RT

"Lehangoló, hogy a mindenkori orosz kormányzat mennyire rosszul gazdálkodik az erőforrásaival."

Dehogy lehangoló, ha nem így lett volna, még mindíg a béketábort erősítenék, és az Orosz lenne a kötelező nyelv... Vágó Isti pedig a Ki tud többet a Szovjetúniórólt vezetné...

polikárp 2012.08.08. 22:15:33

fű ez tök érdekes cikk. erről olvasnék még sokat. meg vlagyiról is. ha már annyira lepukkant szar, akkor miért drága? és számokban kifejezve mennyire drága? amúgy a termelésük olajból ott azon a részen jelentős? vagy csak ülnek felette? lehet csak taktikailag nem aknázzák ki. termelje ki a hülye arab, azt majd ha az elfogy, na akkor majd ők diktálhatnak. erről a témáról lehetne többet. érdekes nagyon! és rettenettől is szívesen hallgatnék még pár háborús sztorit!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.08.10. 19:28:38

@RT: ugye mondtam én, hogy téged köll megkérdezni. És igazad van, örülhetünk, hogy a szovjetek elbénázták. Innen nézve nem is tudom, mit panaszkodom.

@polik: na, olajilag sem vagyok képben, arról meg edemszet kellene megkérdezni. De asszem, hogy sokkal kevesebbet termelnek ki, mint amit lehetne - kvázi, ahogy mondod, fogyjon inkább másoké. Ha meg érdekel vlagyivosztok, annak örülök, szerintem tényleg elmegyek oda előbb-utóbb, majd beszámolok.:)

Rettenet Tábornok11 2012.08.27. 18:52:26

Még sosem kattintottam az MSN portál híreire de most mégis:

hirek.msn.mainap.hu/kulfold/megmergeztek-tahifoldon-a-magyar-ferfit-21459/

Már láttam is lelki szemeimmel R-t ahogy helyileg kotyvasztott Unikum utánzat miatt kilehelte a máját...
De úgy néz ki hogy vagy nagyon elhanyagolta a borotválkozást vagy nem Ő az :P

RT

polikárp 2012.08.27. 20:24:43

ez morbid volt RT. bár tény, hogy csak ebben a kettőben halhat meg, és tuti nem abban, hogy táj nők halálra szexelték. :-)

elsosor 2012.08.28. 12:11:02

Szörnyű! Még jó hogy ez "Tahiföldön" volt és a hír szerint a mérgezés is csak feltételezés.Üdv!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.08.28. 12:38:42

Nem én voltam, köszönöm szépen, a májam is egyelőre a helyén.:)

Egyébként az utóbbi napokban elég sok hírt olvastam hirtelen mérgezésben/ételmérgezésben kiszenvedő turistákról itt "tahiföldön". Bár az ételmérgezéses esetek is rendszerint mérgezésnek tűnnek inkább.

Van azért ebben valami ijesztő:)