Sukhothai, Ayutthaya, Angkor Wat – három egész komoly templomromos látványosság itt a környéken (az első kettő Thaiföldön, az utóbbi Kambodzsában). Angkor Wat nevét mindenki hallotta, de a másik kettő is erősen ajánlott program, ha erre jár az ember.


 

Sukhothai

A Sukhothai történeti park számomra mindenképpen az egyik csúcspont eddig thaiföldön. Hogy miért? Elsősorban azért, mert tényleg egy park, tavakkal meg fákkal meg csönddel. És mivel sukhothai eleve kisváros, ráadásul a park a város szélén van, az emberek sem rajzanak. Bármikor kész vagyok visszamenni piknikezni, csak szólnotok kell.

Néhány kép:

A parkot biciklivel lehet körbejárni

Amit érdemes észrevenni, az egyfelől a buddha szobrok. Nem azt a kövér fickót ábrázolják, akire mi szoktunk gondolni. Másrészt ezek a harang alakú valamik:


 

…ezek a sztúpák. A sztúpa a buddhista építészet elengedhetetlen tartozéka: ahol buddhisták vannak, ott sztúpák is vannak (chiang maiban például minden második sarkon). Nem mindenhol harang alakúak, ez a forma a thai sztúpákra jellemző, és az a thai nevük, hogy chedi.

Sukhothaiban kétségkívül a hangulat a legjobb, ami elkapja az embert. A 13. század közepén kezdték építgetni a helyet, és milyen érdekes, hogy a különböző kultúrák mennyire eltérő állapotban tudnak lenni ugyanabban az időpontban. Nálunk például ekkor még javarészt bunkernek építették a templomokat, itt viszont nyitottság van, harmónia és nyugalom. Meg a mangófák árnyéka.


Sukhothai – a név azt jelenti: a boldogság hajnala.

 

Alkoholt viszont itt sem szabad inni:


 

El tudjátok ezt képzelni? Hogy van egy tuti kis park, kimész heverészni, és nem az van, hogy pattintasz egy finom kis söritalt, hanem hogy mehetsz mindjárt a börtönbe miatta? WTF? Általában elég jól szoktam érezni magam itt, de az ilyen táblák láttán mindig belém nyilall: mi a büdös rossebet keresek én ebben az országban? Ki hallott már olyat, hogy valahol nem isznak alkoholt? Beteg, beteg dolog.

 

Ettől eltekintve a kisváros maga is teljesen rendben van. Lehet nem kedvelni egy olyan helyet, ahol így néz ki a reptér?


 

(Érdekesség, hogy egy tíkfából készül tradicionális thai házban sikerült megszállni. A tíkfa meglehetősen értékes alapanyag, az angolok meg a franciák annak idején nagyon be voltak sózva, hogy minél több thai tíkfát kaparinthassanak meg a mohó kis ujjacskáikkal. Házat építeni belőle viszont tragédia. Nem hogy nincs hangszigetelő képessége, de az egész épület úgy rezonál, mint egy membrán. A szomszéd szobában egy negyvenes, kefebajszú német lakik a nőjével. Úgy tűnik, a meleg idő meghozza a kedvüket (kétszer is), és bár a nő meg se mukkan, jürgen nem ilyen visszafogott. Leginkább egy infarktust kapott teknősbéka jut róla az eszembe, ráadásul mindent annyira élesen és tisztán hallani, mintha ugyanabban a szobában volnánk. Aargh. Nem-nem, tíkfaházat nem kérünk.)

 

Ayutthaya

 

Na, Ayutthaya viszont rettenetesen nyomasztó. Az ottani romok a városban vannak elszórva, zajban, forgalomban, szemétben, mocsokban.

A tavalyi árvíz során ayutthaya is víz alá került (egyes épületeihez még most sem szabadott közel menni, nehogy ránk dőljenek), és lehet, hogy csak még nem sikerült rendet rakni a  víz után, de kiábrándító.


Előtte.


Utána. 

 

A másik nagy baj, hogy Ayutthaya kőhajításnyira van Bangkoktól, és emiatt nagyon kiépült a turistalehúzó biznisz. Ha az ember nyaral, általában jókedvű hozzá, itt viszont szinte mindenki nyűgös és ingerült. Meg is értem: a zaklatásra nagyon hamar rá lehet unni.

Az egyik buddhaszobornál mindjárt a kezünkbe nyomnak egy füstölőt meg pár virágot. Oké, 20 baht (~140 huf) nem a világ, ha ezzel kell tisztelegni a buddha előtt, nem fogok rajta vitatkozni. Térülök-fordulok, és máris ott terem egy idős néni, és a kezembe nyom egy kis medált. Egy centis lehet, valami olcsó fémből, buddhát ábrázolja. Készítem elő a húszast, amikor azt mondja, 200 baht. Mennyiii? 200. Namost 1400 forint az itt elég sok pénz. Úgy képzeljétek el, mintha nálunk egy hasonló kis biszbaszért vagy utcai képeslapért, mondjuk, 3000 forintot kérne valaki. És amikor adnám neki vissza, akkor meg nem nyúl érte, hanem elkezd kérlelni. És hiába tudom az eszemmel, hogy ez egy begyakorolt színjáték, egymás után tízszer nemet mondani egy törékeny, 150 magas öregasszonynak, aki annyira fájdalmas arccal néz rád, mintha éheznének az unokái, nem egyszerű. Nekem szerencsére sikerül, de azt még végignézem, ahogy az utánam levő áldozatot megkopasztja. Egy német család 2 gyerekkel. Az apuka itt is próbál kibújni, de persze nem lehet elmagyarázni a gyerekednek, hogy nem segítesz egy kedves néninek, úgyhogy végül kelletlenül a zsebébe nyúl. Arcpirító.

 

Az egyik templom előtt meg egy mosolygós fickó toppan elém, hogy a szuper kis elefántszobra csak 600 baht. Nemet intek, de ahogy ellépnék mellette, elém áll. Nagyon olcsó, csak 600 baht. Hátrébb lépek, ő utánam. Majd még egyszer. Észreveszem, hogy lehátráltam a kikövezett útról a porba. 10 centire áll tőlem, alul hiányzik az egyik foga, apró nyálcseppek csillognak az ínyén. Olyan ez, mint valami tánc, nem? Valószínűleg ő sem élvezi, hogy ennyire beleáll a másik privát terébe, de tudja, hogy az ember inkább kicsengeti a pénzt, csak szabaduljon. Kész szerencse, hogy a nyolcadik kerületi zokniárusokkal már gyakoroltam ezt. Nem, pajtás, nem kell, mondom neki, egyenesen bele az arcába, bele a csillogó, foghíjas ínyébe. Akkor mennyit fizetnék érte? Semennyit, barátom, tele a padlás elefántszobrokkal. Akkor talán később? Nem, nem hiszem. Erre már nem mond semmit, így otthagyhatom. Az élet folytonos küzdelem, bezony, de ma megint csatát nyertünk.

Egyébként micsoda elmebeteg, kontraproduktív viselkedés ez? Ha egy ilyen látnivalónál ki volna téve egy doboz, hogy ha bedobsz 1000 bahtot, megígérjük, hogy nem zaklatunk, gondolkodás nélkül nyúlnék a zsebembe. Ahogy szerintem az említett német család is, meg minden épeszű ember. Így meg csak a rossz szájíz marad, meg az az érzés, hogy a thaiok le akarnak húzni. Biztos lehetne ezt jobban is csinálni.

 

Ha viszont mindezektől eltekintünk, Ayutthaya varázslatos hely. Ezek az épületek észbontóak.


 

 

Gyilkos mezők

 

Feltűnhetett talán a képekről, hogy nem minden épület egyforma stílusú.

Ez thai:


 

Ez khmer:


 

A kambodzsai meg a thai történelem sok ponton kapcsolódik (jelenleg is lövik egymást néha egy határ menti templomért), Angkornak például éppen az ayutthayaiak tettek be végleg 1431-ben. A thaioknak viszont megtetszettek a khmer épületek, és másolni kezdték a stílust.

Vegyük picit szemügyre:


 

Ahol a thai chedik nyugodtak és harmonikusak, ott a khmer stílus mintha tele lenne elfojtott erőszakkal, nem? Nem olyanok ezek díszítések, mint valami eszelős horrorképregényben? Miféle kultúra emel ilyen épületeket?

Olyan érzésem támad, mintha egy gyilkosság helyére térnék vissza. Vagy mintha egy várandós nő álmában sikoltva ébredne, hogy aztán ne emlékezzen, mit álmodott. Magába szippantó, lenyűgöző, felzaklató.

Ráadásul mindezt buddhista templomokhoz használták. Tudjátok, buddhizmus: köldöknézés, meditáció, nirvána. Miféle zavarodott, hányatott gyermekkorú, borderline-szindrómás népek fejezik ki magukat mégis ilyen képekben? Hát ez nekem nagyon-nagyon bejövős.

Már maga a khmer szó is… mint amikor a keserű váladék felgyűlik a torkodban. Nem olyan, mint, mondjuk, a német Wehrmacht meg a Luftwaffe? Hogy nem kell értened, hogy tudd, semmi jót nem jelent?

 

--

 

Kambodzsáról eddig Pol Pot nem sok, annyit sem tudtam, de Ayutthaya és Sukhothai után világos, hogy ez nem maradhat így. A közeljövőben valamikor tuti irány Angkor Wat.

És ha már itt tartunk: továbbra is útitársat keresek. Ha neked vagy valamelyik ismerősödnek nincs ellenére valamikor kb. három hét kambodzsai héderelés meg a rettentő khmer sörök burogatása, pls jelezzed.

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr44548935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugi79dg 2012.05.27. 19:31:40

Na, érdekes dolog ám ez. Mármint „Tudjátok, buddhizmus: köldöknézés, meditáció, nirvána.” Valahogy ez a vélekedés a buddhizmusról, csupa szelídség, meg zen-érzés, mi?
Be kell vallanom, hogy annak ellenére, hogy napjainkban nagy divat Európában is buddhizmus, és hogy még az én szűk kis körömben is többen járnak rendszeresen láma (vagy miféle) előadásokra, tőlem ez az egész rettentően idegen, már-már viszketegségig. (Már eleve nem értem, miért vágyik valaki a nirvánára, a „hűvösség helyére”, ahol nincsenek érzések, vágyak, szenvedélyek. Ezzel pont az emberi természetünket tagadjuk meg, ezt én sosem fogom megérteni.) Nem kell emiatt nekem esni, ez ízlés és személyiség kérdése, és nem is ez a lényeg, csak megmagyarázza, amit írok. Persze mint minden vallásban, itt is találni olyan elemeket, amiket minden épeszű és éplelkű ember szívesen fogad, és magáévá tehet, dehát mikor az iszlám tanításairól olvasgattam, szintúgy találtam olyan gondolatokat, amiktől az ember lelke ujjong, vagy amin eltöprenghetünk, elmélázhatunk, vagy amivel azonosulni tudunk. Ettől még én akármennyit olvastam a buddhizmusról, attól csak távolabbiabbnak éreztem az egész érzelemvilágot minden európaitól, nyugatitól, ismerttől, bennünk élőtől. Mindezt csak azért említem, mert lehet, hogy épp az ellenérzéseim miatt nem értem igazán az egészet, de ha a Világvallások olvasása közben nem is, sok L.L. Lawrence könyv olvasása után azért valamennyi információ megragadt bennem. Hozzáteszem, nem vagyok ütődött, tudom, hogy ha kalandregényt olvasok, az nem tankönyv. Ugyanakkor több alkalommal – pont az olvasmányélmény miatt – utána olvastam dolgoknak és bizony, megdöbbentő alapossággal valódi ismeretanyagot közöl. És hosszú ideig élt keleten és tanulmányozta a hinduizmust, buddhizmust, stb. Mármost az ő interpretálásában a buddhizmus nem feltétlenül tűnik olyan hú-de-szelídnek. Nem minden évszázadban, nem minden földrajzi helyen, és nem minden körülmények között. Sőt, vannak démonok, vérengző istenek, stb.
Én persze nem állítom, hogy nincs a buddhizmusnak olyan ága, ami maga a szelídség és meditáció, de azt hiszem, hogy ezt inkább csak mi gondoljuk itt nyugaton, pusztán arra alapozva, hogy akik nem akarnak rálépni egy hangyára sem, azok minden bizonnyal szelídek, kedvesek, sőt, ha nem is vágynak semmire, nincs miért gorombáskodniuk sem.
Butaságot beszélek? Engem nem lep meg, ha látsz néha egy-egy rémisztő szobrot, vagy ilyesmit. Valahogy tök természetesnek tűnik.

polikárp 2012.05.27. 22:50:38

Sukhothai. na erről a helyről a Zsán Klód Ván Dámm jutott eszembe a kickboxer filmjével. úgy emlékszem azt is ott forgathatták. javíts ki ha tévednék.

mellesleg baromira nem ismerem a buddhizmust, se bármelyik másik vallást, és leginkább azért mert késztetést se éreztem eddig, hogy ezt pótolnom kellene, de általában a kertek, terek nézegetése közben baromira eszembe sem jutott, hogy ott plédre heverve dobozos sört kellene szlopálnom. a csönd a nyugalom meditálás inkább, de ha már ott lehetnék inkább fetrengenék és beszélgetnék barátokkal. valahogy nem egy balaton parti sörözős fürdős hely jut róla eszembe.
nem lenne rossz elmenni kambodjába! :-) felvetem itthon. bár tudom a választ. :-(

elsosor 2012.05.29. 13:59:41

A Buddhaszobor a fojtófügével nagyon tetszett. Nekem Dr. Justice jutott eszembe rólad, ahogy ezeket a képeket néztem. Kambodzsáról viszont bennem más kép él: vörös khmerek, taposóaknáktól megnyomorított koldusgyerekek, ENSZ-békefenttartók, aknaszedők, nyomor, szegénység, aknaszedők. Remélem ott is sokkal jobb a helyzet, mint ahogy innen gondolnánk. Üdv. (még több képet!)

polikárp 2012.05.29. 15:20:01

ja bobby. igent mondott! érdekelne a várható költség, mert ezen múlik leginkább. mennyi egy oda vissza repjegy? ha túl drága mennyi csak oda? :-) mennyi ott a kambodjai út várható minimális életbenmaradáshoz szükséges lóvé? fehérjét kell csak pótolni, amit elveszt az ember. meg némi víz.... de komolyan mennyi az annyi? neked több a tapasztalatod, tudod, hol kell s minek utána nézni! megírnád a tényeket, mindenféle érzelmi szál mentesen. a vízumtól kezdve mindent!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.05.29. 17:23:32

@hugi: ja, érdekes, amit mondasz. Ezek a tibeti meg akármilyen rettenetek (pölö sindzse meg ezek) alighanem a hindu vallásból nőtték ki magukat, és egyébként a khmerek is onnan merítkeztek. Nekem akkor is furcsa.:) A hinduk meg ezekkel a sokkarú shiva isteneikkel meg a hasonlókkal totál zakkantak lehetnek.:D

Amit írsz, hogy a buddhizmus mennyire távoli ... hümm-hümm, asszem, nekem is távoli, de a kereszténységnél például közelebbinek érződik (nekem).

@elsosor: hehéj, milyen fasza kis avatarja van valakinek.:)
A buddha arcról itt egy árvizes kép is: static.euronews.com/images_news/img_pod_pod-thailand-ayutthaya-buddah-0611.jpg
És igen, kambodzsáról nekem is ilyen képem van leginkább. Majd meglátjuk...

@polik: hűha, nem tudom, melyik zsan-klód filmre gondolsz.:(

Szóval elenged az asszony? Csúcs.:)

Hát figyu, a fő tétel a repjegy. Azon nem lehet spórolni, és ázsiába nem jönnek fapadosok.

Eredetileg aug. környékén akartam volna kambodzsába menni, az most 280k körül van oda-vissza. A legjobb időpont viszont november eleje valószínűleg (időjárásilag), akkorra lehet 225k-ért is jegyet foglalni. Úh. erre a nagyságrendre kell számítani.

A vízum az nem téma: magyar állampolgárok kapnak pecsétet a belépéskor 20 usd-ért (mennyi az? 5000 huf?), és 30 napot lehet vele maradni.

A kambodzsai áraknak még nem néztem utána, de elvileg olcsóbbnak kellene lennie thaiföldnél.

Én a közepes minőségű szállásokat szeretem. Itt 2-2,5k hufért meglepően fasza meg tiszta helyek vannak már, szóval 20 nap az mondjuk 50k.

Evésileg thaiföld szuperolcsó, kambodzsa nyilván még inkább: 20 nap mondjuk 20k-30k? (Ha az ottani kaját esszük, és nem pizzát.)

Ettől felfelé meg lefelé is el lehet térni (inkább persze felfelé), az igényszinttől függ. Akar-e az ember kocsit bérelni, meg ilyesmi. Plusz thaiföldön a szesz is drága. Drágább, mint otthon. Ivászatra, kocsmázásra, bárokra az isten pénzét el lehet itt költeni (kambodzsában nem tudom, mi van).

De mint látszik, a repjegy a fő tétel szvsz. Ha nem ijesztett el, akkor privátban folytathatjuk a társalgást.:) Kúúl lenne egy kis züllés-kikapcsolódás.;)

nyuszifröccs 2012.05.30. 16:49:36

Kicsit én félek tőle, hogy ha egyszer meditálni kezdenék, akkor a fejemre nőne egy fa...viszont nagyon faszán néz ki :)

Egyhamar nem fogok megint arra járni, kihagyom a Kambódia túrát.

elsosor 2012.05.31. 11:30:31

@Th's child: Szerintem meg neked nagyon is feküdne a buddhizmus néhány alapgondolata. Nem mint vallás, inkább mint értékrend. Aztán lehet hogy tévedek ám.

@nyuszifröccs: Buddha talán 6 évig ült egy fügefa alatt, így érthető a dolog :)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.06.03. 15:19:49

@nyuszi: az utolsó mondat tök úgy hangzik, mintha nem nyűgözött volna le a környék. Vagy rosszul értem?:)

@elsosor: nem, nem tévedsz.:) A vágynélküliséggel kapcsolatos dolgaik például tényleg sokkal közelebb állnak hozzám, mint a kereszténység valaha is fog.

nyuszifröccs 2012.06.05. 13:45:47

Rosszul érted.
Tetszett az a szeglete a világnak, csak hát nemrég voltunk, szóval máshova mennénk, ha lenne lóvé. De nincs.

Fogatlan provokátorok 2018.02.04. 19:27:58

Ez az alkohol tilalom szerintem pont a nyugatiak miatt lehet, gondoljunk csak a mértékletességerol oly híres brit munkásosztály jeles képviselőire.
Nem értem mi abban a furcsa, hogy egy számukra nyilván szent helyen nem részeg üvöltozest, gajdolast szeretnének hallgatni.
Attól, hogy te magadba zuhanó, csöndes részeg vagy, nyilván nem is lenne megoldható kizárólag a hangos, agresszív, mértéket nem ismerők számára tiltani az alkoholfogyasztást.

Szerintem egy magyar templomkertben se vennék jó néven, ha a fűbe heveredve elkezdesz söröket pattintgatni vagy froccsozni.