... avagy gázolás tovább az elefántok lelkivilágában

 

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy errefelé az elefánt is csak egy a háziállatok közül. Mint nálunk a kacsa meg a tehén meg a többi. Ennek megfelelően venni sem túl bonyolult egyet. Csak bemész az elefántboltba, leveszed a polcról, és kész, a tiéd. Megfoghatod, és a kis ormányánál fogva hazavezetheted. (Ha van nálad egy zacskó földimogyoró, az előny.)

Megkérdeztem, mennyibe kerül, és bár ez a beszélgetés sem tegnap volt már, arra biztosan emlékszem, hogy valami meghökkentően alacsony összeget mondtak. Nem is tudom, talán két millát (HUF)? Még mielőtt rettenet tábornok betámadna itt a kommentekben, hogy két milla csak szerintem alacsony összeg, helyezzük ezt egy kicsit perspektívába. Mo-on ennyiért nemigen adnak új autót, és az utóbbi 10 évben meg eladtak az országban abból vagy egy milliót. Oké, il ferro matricával meg 60 hónapos futamidővel, de akkor is. Ez azt jelenti, hogy mo-on az utóbbi 10 évben forgalomba állíthattak volna akár egy millió elefántot, és hogy egy tök átlagos magyar család is megengedhetné magának, hogy vegyen egyet. Ez a mondat egyébként végződhetne felkiáltójellel is, sőt, tessék, felkiáltójel: ! Ugyanis jelenleg kábé 60 ezer ázsiai elefánt létezik összesen (értsd: üresek a polcok az elefántboltban). Nem tréfás, hogy a veszélyeztetett állatfajok megmentése mennyire olcsó -- lenne, ha tényleg törődnénk vele? Fogalmam sincs, hogy látatlanban mennyire tippeltem volna egy elefánt árát, de mindezek fényében 2 milla rém bagatellnek tűnik: akinek stílusa van, az mindjárt kettőt vesz. (Mondom ezt úgy, megint csak rettenet tábornok kedvéért, hogy nekem még használt kocsim sem volt sose, és nincs kocsija se apámnak, se anyámnak. De még tán a királynak se’.)

Üresek a polcok az elefántboltban.

Az külön érdekelne, hogy elefánttal lehet-e csajozni. Azt tudjuk, hogy lovakkal lehet. Sőt, kutyákkal meg gyerekekkel is lehet, ami egyébként agyrém. Bár nem tetszik, hogy a csajok buknak a kocsikra, az aranyra meg a jelentős ingatlanvagyonra, azt legalább értem. (És én meg a gömbölyű fenekekre meg a lóarcra bukom – let’s call it even.) De hogy mi a rossebet esznek a lovakon? Kutyákon? Mások gyerekén? Nooormális? … Mindegy, kicsit elkanyarodtunk.

Ami engem érdekelne, hogy vannak ezek a borzasztó vidéki diszkók, ahova még a vidéki srácok-lányok is csak kényszerből járnak, és a csávó inkább odaáll a zsigulival, mint hogy elvigye a lovat a gazdaságból. Miért? Ezt nem valami nagyvárosi gőgből kérdezem (főleg mert nem vagyok nagyvárosi), hanem mert ha nekem zsigulim meg lovam is volna egy zsákfaluban, a lóval járnék inni. És tudjátok mit? Ragadnának a csajok. És most képzeljük el ugyanezt elefántokkal. Nem az elefánt az állatvilág szuperhőse? Nem is értem, hogy ezt miért nem használják ki manapság.

Ráadásul ha a csajok esetleg nem is ragadnának (mert valaki odaállt egy béemvével például), te meg bánatodban rettentően benyomsz a kedd esti tequila akcióban, a zsiguli nem visz haza magától, a ló meg az elefánt viszont igen. Lehányni is könnyebb róla. Nem vagyok az álromantikus múltba révedés embere, de csak jobb lehetett lóval zülleni járni, mint akár taxival vagy bkv-val. (Hiába, ma már a beivás sem a régi.)

 

De oké, lássuk, hogy mire számíthat, aki elefántot vesz maga mellé.

Hatodikban elmondják nekünk biológiaórán, hogy az emlősök szőrösek – ergo a bálna is szőrös, a delfin is, az elefánt is. (A reklámokból meg tudjuk, hogy ha nem költesz eleget a csajodra, két hét múlva olyan lesz, mint a medve. Akartok beszélgetni a 21. századi férfilét kihívásairól?)

És az elefánt tényleg szőrös. De nem ám kis pihék, meg kamaszlányok combja. Nem. Vastag, fekete, szúrós bunda. Meg is mutatjuk.


Elefántot az elefántboltból.

 A bőre pedig száraz és öreg.

Ami az ormányát illeti, az meg pont olyan, mint egy porszívócső. Tapintásra, kinézetre, működésre, minden. Talán triviális, de leírom, hogy két orrlyuka van, amik akkorák, hogy egy-egy cseresznyét talán pont fel tudna még szippantani. (Ne próbáljátok ki otthon.)

Az ormány amúgy egy ijesztő valami. Egyrészt komoly erő van benne, olyan facsemetéket tép ketté könnyedén, amihez mi odaállnánk egymás mögé erőlködni, mint apókáék a mesében a répához.


Tudtommal ez egy ruszki mese. A ’90 után születettek még ismerik vajon?

Másrészt ahogy üldögélek a hátán, megbizergálom a fülét, hogy mégis miféle (nagyon vastag, nagyon kemény, nagyon erős), mire az állat hátracsapja az ormányát, mint valami periszkópot, és hatalmasra tágult orrlyukakkal szimatol felém. Ezt azonnal abbahagyjuk, értem? És én értem, a fül tabu, kérek engedélyt meghunyászkodni, ígérem, anyám, meg sem moccanok. A periszkóp még pár másodpercig marad, aztán lustán alámerül. Lám-lám, micsoda megható pillanat, a természet két gyermeke ért egymás testbeszédéből.

Ha mondanom kéne 5 érvet, hogy miért az internet a legcsodálatosabb dolog a világon (szoros versenyben a lábkörömcsipesszel, a puha vécépapírral és a már említett gömbölyű női fenekekkel), az egyik érv tuti az lenne, hogy azért, mert a legeszementebb hülyeségekre is rá lehet keresni. Tudni akarjátok, mennyit iszik egy elefánt naponta? A hőmérséklettől függően 100-300 litert. A 250 feletti értékek már valami kehét jeleznek, ha meg letol 5-600 litert is, akkor valószínűleg TBC-je van. Hoppá! Tegye fel a kezét, aki szerint ez nem csodálatosan hasznos információ.

Kábé 50 litert vizelnek egy nap, egyszerre 5-10 litert. Az kétségtelen, hogy amikor megállunk ürítkezni, annak olyan hangja van, mint ha valaki a nagy demizsonból locsolná a bort két méter magasról. Közben tompa puffanások: gyerekfejméretű gombócok hullanak alá és gurulnak szerteszét. Tudom, hogy természetes dolog, mégis mindig zavarba jövök, ha a dolgát végző állatot látok.

Más. A múltkor írtam, hogy az elefánttal át lehet gázolni egy csomó mindenen, és egyébként kisebb folyókon is. (Lehetne is egy natgeós menekülős film, az lehetne a címe: tökön-babon át.) Ami szerintem szuper móka, és azt képzeljétek el, hogy a múltkor valami bambusztutajokon ereszkedtünk lefelé egy folyón, és a folyó szélén kint volt a tábla, hogy a folyón átgázoló elefántoknak elsőbbsége van. Csúcs, nem? Ez is jelzi, hogy az elefánt itt nekik pont annyira triviális jószág, mint nekünk a marha vagy a birka, és egyébként nálunk is az úton átkelő nyájnak/kondának/csordának van elsőbbsége.

A következő videón a szemfülesebbek azt is észrevehetik, hogy a mahutnak nincsen kőművesdekoltázsa.

Csapassuk, anyám? Csapassuk!

 

Még egy utolsó dolog az elefántok anatómiájáról – így rágnak. (A hangokra figyeljünk. Hidd el, hogy te oda nem akarod betenni a kezed.)

Uborkát esznek. Harsan.

 

…úgy fest, megint megtelt egy poszt. A lelkiviláguk is sorra fog pedig kerülni, legközelebb.

--

Szolgálati közlemény: útitársat, „travel buddy”-t keresek. Augusztus környékén szeretnék egy kevés időt Kambodzsában tölteni. Ha neked vagy valamelyik ismerősődnek nincs ellenére kb. három hét kambódiai héderelés meg a rettentő khmer sörök burogatása, pls jelezzed.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr764508528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rettenet Tábornok11 2012.05.15. 19:17:41

Két misi valóban nem pénz egy fániért, bár kicsit vicces lenne a dugóban araszolni vele a Hungárián...

RT

hugi79dg 2012.05.15. 19:56:50

Igen, még a zsigulis vetélytárs nélkül is a lovas pasit választanák a csajok a vidéki diszkó előtt. Én tuti... ;-D!!
(De figyelj, ha már szóbahoztad: itthon el kell takarítani az állat ürülékét (vagy felfogni ponyvával), ha városba, közútra viszed. Elefántéknál hogy van ez? Mi lesz a gyerekfejméretű gombócokkal?)

polikárp 2012.05.16. 08:25:42

Tisztázzunk két dolgot! Elefánttal nem fogsz a hungárián a dugóban araszolni! Vágod mi történik a villogó mentő érkezésekor. Na szerinted ha elefánttal robogsz ki áll eléd????
Másik. Vidéki diszkóban én vagyok a topbige. Odaáll egy csizmás lószagú csávó, és mellette ott áll egy nyusziszőrkulcstartós ladás. Kit is válasszak? A büdöset akinek a nyerge hazáig szétveri a kerek seggemet, vagy a ladát, ami hátsókerekes, és ha mázlim van még tuningolt is? Ha csaj lennék én biz ladáznék. A ló persze menő dolog, de szaga van. És szőrös. Amúgy a városban 10-20%nál látom, hogy a szart felveszi a kedvence után. A többség az elviszi egy 2 m2-es zöld fűre és odaszaratja, mert ez természetes. Gyerekemet meg úgy viszem a szomszédos uccákban, hogy a fűbe lépni tilos!!!! Ennyit erről. A kutyákat imádom, de a legtöbb kutyatulajdonos egy fasz. Akinek nem inge annak olga....
Kutya jó meg aranyos, meg tündibündi, meg kell, meg tartsunk, de ami hátul jön ki az már fúúúúj....
Régen kimentél felszabadulás utra hogy rohangálj a fűben, meg focizz stb, na ezt ma már nem engedném meg a gyereknek. Így ha elefántom lenne, oda szaratnám ahova akarom. Aki meg beszól érte....lásd említett fák. Fánipower vazze!

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.05.16. 11:39:50

RT: na, örülök, hogy egyetértesz.;)

@hugi: Hát fogalmam sincs, mit kell itt csinálni az ürülékkel. De jó a kérdés! Városban, mondjuk, még nem láttam elefántot, de az ő maradéka amúgy sem olyan, amit nejlonzacskóval összeszedsz.:) A ponyva a megoldás biztosan, de nem tudom.
Azt viszont tudom, hogy az elefántfarmokon mindenfélét gyártanak az elefántsz.rból, például papírt. Itt egy ilyen gyárnak a táblája (baromi kíváncsi lennék, a szuvenírboltban mit lehet venni):
i.cdn.cnngo.com/sites/default/files/imagecache/624x468_gallery/2012/01/24/elephant-dung-sign.jpg

@polik: "hazáig szétveri a kerek seggemet" :D Apám, te kész vagy.
Egyébként így van, ahogy mondod, de sztem a csajok akkor is szeretik a lovakat vmiért. Senki sem érti, de ez van.
Ami meg a kutyákat illeti, itt tele van az utca kóbor dögökkel, ehhez képest viszont alig van kutyasz.r. Pedig nem hiszem, hogy bárki összeszedegetné. Vajon mi lehet a titok? Én nem tudom.

polikárp 2012.05.16. 17:53:32

Konkrétan a mellettünk lévő (háztól légvonalban max 10m) másik társasház előtt a kerítésük külső oldalán, ami nem hozzájuk tartozik, hanem a közterületesekhez, na ott abban a 20m hosszú és 1 m széles sávban bármikor is sétálok el, négyzetméterenként 5 szar tuti van. na erre mit mondjak???? ja és abban a társasházban nekik egy nyüvek kutya nincs. tehát mindenki más az 54db-os ruszki társasházakból odáig viszi el, és oda szaratja. okádék. nem részletezem mit tennék a plázacica kinézetű diszpicsákkal, akiknek kell a kutya de foglalkozni vele a szupicsupi csini kutyaruhák megvételén kívül már nem buli. na az ilyenek nem szednek össze szart. elefánttal kéne az Ő házuk elé szarni....

a ló az egy ilyan dolog amire a csajok vagy beőrülnek vagy teljesen hidegen hagyja őket. de általában azt tapasztalom, hogy valamiért baromi kedvelt dolog náluk. kíváncsi vagyok a lószart szívesen szednék e össze....

na mára jól kiszaroztuk magunkat. szóval jótanács, ne szarozzatok velem! :-)

amúgy láttál már vizilovat szarni? na az a kemény dolog. csak annyit mondok, hogy rövid erős csontos farok, ami propellerszerűen működik....heló mi?!

t2i 2012.05.16. 18:08:51

Abszolút kéne valami elefántkaki-porlasztó, amivel önjáróvá alakítható a megoldás (rágugliztam, nincs még ilyen). Plusz azért a Ladának vannak egyéb előnyei - például éjszakára otthagyod a ház előtt, és reggelre még ott van (jó, tudom, itt is lehetnek kivételek). Na de Dumbóból meg nem szíják le a benzint. Tipikus pro és kontra szituáció.

A motor is ilyen csajozós ojjektum. Látva a közelben parkoló motorokat, engem is mindig elkap a kettős érzés - a közlekedésnek ez a módja egyáltalán nem vonz, viszont van benne valami póz, amiben szívesen lennék. A brummogó motorról leszállni és levenni a fekete polírozott sisakot, háttérben a naplementével, az tetszene. Ugyanez tetszene elefántról leszállással is, de tedd mellé azt a pózt, amikor hordod az ötven kilós mogyorós zsákokat naponta többször, nem is beszélve a vízről...

A zen kérdés: számít-e, hogy üres a polc, ha nem akarsz róla venni semmit? :)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.05.17. 14:48:11

@polik: jaja, vizilovas videót már én is láttam. Az elefánt nem ennyire extravagáns: www.youtube.com/watch?v=Q0EFk7FWLbE

@t2i: mester, mindig öröm, ha erre jársz.:) Igen-igen, a pozőrködés nekem is nagy gyengém, ez a naplementébe elmotorozás/ellovaglás, jachtkikötőben kikötés stb. tényleg nem lehet rossz. De valszeg az idő nagyrészét tényleg a szarlapátolás része teszi ki a dolognak (motornál meg az izzadás).
Előbb-utóbb tuti lesz napszemüvegem is valamikor, ha másért nem, hát ezért:
www.youtube.com/watch?v=18hO18ZELKg

A zen válasz pedig: static.themetapicture.com/media/funny-glass-half-empty-full-whiskey.jpg ;)

hugi79dg 2012.05.17. 17:45:53

Elismerem, sosem laktam falun, aztán még - egyetlen 20 mp-es gyerekkori élményt leszámítva - sosem lovagoltam, meg sem közelítettem lovat 5 méternél beljebb, nem tudom, milyen a szaga, mennyire erős, stb. És az is igaz, hogy sosem volt túl széles a baráti köröm, most is csak két nőt kérdeztem meg a témában. De ők is kapásból rávágták: a lovast választanák. Ebben az az érdekes, hogy mikor a férjemet kérdeztem, mit gondol, a nők mit tennének, kétsége sem volt a zsiguli győzelme felől. :-)
(Máshogy látjuk magunkat, mint a férfiak minket. Vajh kinek lehet igaza?)De ha a pasi normális, és ugyanúgy fürdik, készülődik a diszkóra, mint egy városi, akkor miért lenne büdös? Nem egy két napos lovastúráról jön. De tényleg? És miért lenne büdösebb, mint bármelyik másik pasi, aki lenyomott már 2-3 sört?
Ha a pasi gáz, akkor persze árthat és gúny tárgyává teheti egy ló, de ha vagány és menő, akkor meg dob rajta annyit, hogy az egész búcsúvidék legkívánatosabb hapsija legyen.
Ahogy valóban egy brummogó motorról leszállva (háttérben a naplementével), szintén légypapírszerű lehet. :-D Gondoljunk csak a parfüm/afters reklámokra...
Viszont ez a videó, Öcsém, ez durva. Kicsit elvette a kedvem az elefántoktól, lovaktól, bevallom. Illúzióromboló vagy. ;-)

polikárp 2012.05.18. 08:50:42

igazából a ló sem büdös, ezért is kell minden nap miután használták (lovaglás, futtatás, munka stb) alaposan lecsutakolni. mert izzadnak rendesen. habos verejtékben tudnak fürdeni, annyira meg lehet őket izzasztani. ekkor jön a szalma (törek?), amivel faszán átdörgölik. és akkor már kevésbé van szaga. mert van. hisz állat. ezt ki ki hogy tolerálja. ez van. a naplementés motorozás inkább a Charlie Sheen filmekben menő, meg a Tom Cruise filmekben. Amúgy biztos macsó dolog, de abban a bőrszerkóban amit felvesznek szerintem a motoron jó, és onnan ne akarj leszállni és megállni a 35 fokos napon. lóeffektus beficcen. a zsiguli meg szerintem nagyon menő autó volt, és szerintem még mindig az. tény hogy a fehérnép jobban beizgul egy lótú....
amúgy elég messze kell utaznunk korban ahhoz, hogy a kocsmákban sok lóval érkező férfit találjunk. amerikában inkább volt ez divat.ott is csak a távolság vagy fene tudja mi miatt. de ott fürdeni is csak tavasszal szoktak. nesze nektek idill. :-)
itthon a falvak nem voltak akkorák, hogy lóval kelljen átmenni oda ultizni, meg inni.... gyalog mentek! és ez szerintem tuti. mint ivó-kocsma volt minden faluban a bót(és ott volt minden-amolyan "store" jellegű), meg a húsbolttal együtt. nemrég mesélt ilyenről egy rokon, nekik ilyenjük volt. ha van rá igény kifejthetem.
inkább az ilyen betyárcsárda féle útmenti fogadók voltak azok, ahova lóval érkeztek az emberek fríssíteni magukat, meg a szétrázott seggüket kigyógyítani kicsit.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.05.20. 08:19:49

@polik: a múltkori írtad a skoda-mániámra, hogy gáz. Hát látod, szerintem meg a zsiguli szupergáz.:) De ezen ne vesszünk össze.
Szóval azt mondod, mifelénk sose nem is jártak lóval inni? Hm, egy romantikus ábrándképpel kevesebb...

Más. Olvasgattam fórumokban, hogy másnak is feltűnt, hogy kevés erre a kutyaszar a kutyák számához képest. A vezető elmélet szerint a nagy meleg miatt hamar kiszárad és elporlik -- és így a pora beterít minden utcai ételárust is. Jó étvágyat mindenkinek! :)

polikárp 2012.05.23. 08:25:24

szóval a skodamánia "csak" gáz, míg a zsiguli szupergáz? Jól van, jól van. Toloncolnak téged még haza....

Nem akartam a romantikus illúzióidat lerombolni, csak ebben az országban kicsik a távolságok, és nem volt régen sem értelme a faluban lévő kocsmáig elővenni a "kocsit". Otthon jobban elvolt a ló. (meg így nem kellett félni, hogy a cigók ellopják a kocsma őrzött parkolójából, vagy megeszik helyben)

entamas 2012.10.18. 22:50:51

Érdekes lehetett az elefántogolás vagy mi a szösznek hívják ezt. Nem tudom, mennyi időt töltöttél elefántok között, de láttál megbokrosodni elefántot? Vajon az is késleltetve működik? Szerinted van reflexük? Valószínűleg nehéz neki szögbe lépni, mert inkább meghajlik a szög, de amikor harckocsicsapszeg fúródik a lábába, akkor mit csinál? Merthogy állítólag ugrani az elefánt nem tud. 10 ms múlva felkapja a lábát? Vagy hatalmasra tágult orrlyukakkal szimatol felé?
Szerintem dobjunk össze neked egy elefántra valót (azt legalább nem tudod kinyírni a falon egy pohárral) és tanulmányozd. Idővel talán még sörért is el tudod küldeni.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.10.20. 19:53:25

@entamas: na, örülök, hogy kommentelsz. Nem válaszolok mindegyikre külön-külön, hanem ömlesztve.
És megkaptam a képeket, volt köztük pár, ami nekem nem volt meg, szuperköszi!

Kevés időt töltöttem elefántokkal -- lehet sokat is, meg fürdetni őket a folyóban, de őszintén szólva ennyire azért nem találom érdekesnek őket. Megbokrosodott elefántot viszont egyáltalán nem akarok látni, szerintem ez tényleg nem játék.
www.youtube.com/watch?v=Hn52cJAVXbY

Az egy nagyon jó kérdés, hogy mennyire reagál gyorsan, ha valami bántja, majd keresek oroszlános-elefántos harci videót, hátha ott kiderül.
A zsiráf meg tényleg böszme egy dög, én az itteni állatkertben láttam (nem is tudtam, hogy veszprémben is van). Tényleg 7 nyakcsigolya mindössze? Váo.

Fogatlan provokátorok 2018.02.04. 12:41:38

@Nagy kámpics: Európában a lovaskocsit húzó állatok hátsójához egy bőrtasak van illesztve, ezzel fogják fel az értékes nyersanyagot, ami így nem hullik szanaszéjjel.

Fogatlan provokátorok 2018.02.04. 13:02:55

Szerintem egy tehén, kecske, ló árához képest aránytalanul drága egy elefánt. Talán ezért van belőle olyan kevés Magyarországon. ;-)

A Zemplénben utazgatva, Mogyoróskánál lestoppoltunk egy lovas kocsit. A szaga nem zavart egyáltalán, viszont a ruhánk tele lett loszorrel, pedig nem is a lovon utaztunk. De ha az ember nem a diszkóba készül, ez se gond.

Hadd nyugtassalak meg: szutyejev vidám mesék c. Opuszanak van friss kiadása, a mostani ketevesek is kispipi és kisrece történetén nőnek fel.

"egy zsákfaluban, a lóval járnék inni."
Régen járhattál már zsákfaluban. A kocsmában ugyanis többnyire nincs nő, vagy ha mégis, annak garantáltan nem akarnál imponálni. Ja, és az emberek se zsigulival járnak oda, hanem alföldi kerékpárral.