Karácsonyi idézetekben erősek vagyunk. Charles Dickens mondott egy olyat, hogy  ~ „a szívemben hordom a karácsonyt, és igyekszem ott tartani egész évben”. Mármost mi az üzenete ennek mindannyiunkra nézve? Az, hogy ha január elején akarsz a karácsonyról írni, írjál akkor. Love is all fuckin’ around.

Az ember alighanem azt hinné, hogy a kereszténység európai időtöltés. De nem. Ha szemügyre vesszük a top keresztény államok listáját, ilyeneket látunk, mint brazília (175 millió hívő), mexikó (105 millió), fülöp-szigetek (90), nigéria (75), kongó (68). Összeadogatva már ez így magában majdnem annyi, mint az összes európai keresztény  (550 millió). Márpedig ezeken a helyeken karácsonykor nem havazik sose, csak ha hegytetőn állsz és még a hűtőajtót is kinyitottad. Sőt, az usának is például csak a teteje-közepe havas, ott meg, ahol maga a pápa őszentsége lakik, jó, ha 10-15 évente egyszer havazik. Vagyis a világ nem pont olyan, mint amilyennek gondoljuk: a „fehér karácsony” tulajdonképpen nem normális (értsd: átlagos) dolog. Az egyik leggyakoribb kérdés, amit szerintem a kaliforniába, új-zélandra, thaiföldre stb. szakadóknak ilyenkor feltesznek, hogy „úristen, milyen úgy karácsonyozni, hogy nincsen hó?”. A válasz: tök semmilyen. Az a fura, ha valahol ilyenkor nem 30 fok van. Meséljetek, milyen érzés?

Ami pedig thaiokat illeti, hallottak már róla (a karácsonyról, mármint), az nyilvánvaló, és eléggé felkészültek a kellékekből is:

karácsonyfa P

szabadtéri ünnepség P

télapónak meg krampusznak öltözött csajok P

műkorcsolyapálya P

karácsonyi reklámok P

 

A szállodámban december eleje óta állt (tegnapig) egy karácsonyfa mindjárt a főbejárattól 2 méterre, és folyton karácsonyi dalok szóltak egészen meghökkentő hangszerelésekben. A Csendes éj trombitaszólóban például a legnagyobb király, aki nem hiszi, guglizzon utána. Karácsonyi ajándékot is kaptam, és mivel az a kedvesség is kedvesség, amiért havonta fix összeget fizetünk, örültem neki. Íme:


 

Azt tippelném egyébként, hogy lucfenyők meg hasonló karácsonyfa-alapanyagok akár pár ezer kilométerre nőnek innen a legközelebb, ennek megfelelően csakis fröccsöntött példányokkal próbálkoznak, sőt, minek tököljenek annyit a hangulattal, jó lesz az fehér műanyagból is. A legextrémebb azért mégis ez:

  A gömbök cd-lemezekből vannak összerakva

 

Szóval, karácsony-tudatosság az van, de például munkaszüneti nap meg elérzékenyülés az nincs. És nem vennék rá mérget, hogy hallottak már a jászolról, a három csókáról meg a többi okosságról. (A szeplőtelen fogantatásról egyszer majd kikérem a véleményüket. Mondják már el, hogy is van ez buddhista szemmel.)

Természetesen volt, akit megkérdeztem erről – csak hát ez eleve olyan, mint a határozatlansági elv a fizikában (vagy legalábbis a határozatlansági elvnek a közismert butított magyarázata – végül is tökmindegy, úgysem ért egyikünk sem a fizikához): eleve csak olyan bennszülötteket tudok megkérdezni, akiknek van kapcsolatuk a nyugati kultúrával, ergo nem autentikus bennszülöttek. Vagyis magával a kérdéssel megzavarom a kísérletet, teccik érteni. Akárhogy is, a válasz egy vállvonás: tkp. ünneplik, de nem nagyon. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, olyasmi lehet, mint nekünk a halloween. Hallottunk róla, kábé tudjuk, hogy mi az, és a teszkóban még töklámpást is lehet kapni, de azért össznemzetileg mégiscsak telibesz.rjuk.

 

A szilveszter az már más tészta, az újév náluk is ilyenkor van (legalábbis 1940 óta, előtte márciusban volt). Az időt azonban buddha halála óta számítják, így itt most 2555. lett. Tisztában vannak a nyugati időszámítással, és szerintem nem lepődnek meg, ha az óvszeresdobozon a 2012-es lejárati időt látják, de azért a szerződéseken/egyebeken itt a 26. század van, nem a 21. Ami pedig buddhát illeti, a nevét nem „buddhá”-nak mondják, hanem „budá”-nak, kábé pont úgy, mint mi a budát a budapestből. (Rákerestem egyébként most buddha kolszterinszintjére, de semmi idevágót nem találtam. A koszorúérbetegségek nekik ezek szerint smafu.)

Tűzijátékilag az itteniek igencsak el vannak eresztve. Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy semmiféle szabályozás nincs rá, mert éjfélkor mindenhol csinálják. Tehát nem egy központi dolog van, hanem amerre elnézel, mindenfelé kiviláglik az ég. Baromi látványos. Ráadásul lámpásokat, khom loy-okat is eregetnek fel az égbe. Nem akarom itt szétérzelegni magam, de a khom loyok látványilag is meg gondolatilag is nagyon szépek: azt jelképezik, hogy beleteszed az az évi kis bánatodat, és a szélnek ereszted.

Béna videó, de látszik rajta, hogy a teljes látómezőt kitöltötték a tűzijátékok.

Az élet sosem olyan, mint egy youtube videóban: a fenti videónál csúnyább, a lentinél szebb látvány volt, de mindenképpen szebb, mint amit eddig láttam (vagy egy ekkora várostól vártam). Nem tudom, jövőre itt leszek-e, de ha igen, kerítek valami rendesebb kilátást, meg ezeket a lámpásokat is kipróbálom, nagyon kúlak.

 
  

--

Mindazoknak akiket érdekel: a „christmas” is egy olyan szó, amit szegény thaiok nemigen tudnak kimondani. Szerintük ez „kritszámá”. Charles Dickens pedig 173 cm magas volt, és miközben a cipőméretét kerestem, erre a hozzászólásra bukkantam: „Knowing people's shoe size does not bring my mom back.” És mindezt egy mellrák fórumban. Internet egyenlő zseniális, boldog karácsonyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://akinemlepegyszerre.blog.hu/api/trackback/id/tr323524499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszifröccs 2012.01.09. 10:08:16

imádom, ahogy ferdítik az angolt :D

nemsokára küldöm a bejegyzésnek valót, nem felejtettem el, csak most mások voltak a prioritások (értsd: karácsonyi zabálások rokonoknál, pihi, kis meló, sok vendégség nálunk, szilveszter, sok meló). Meg a kibaszott Trónok harcát sem tudom letenni, hogy rohadna meg az írója az ágyában. Hosszú is és a szimpi szereplők hullanak, mint a legyek, a gennyládáknak meg minden sikerül.

happy fu©king new year ;)

hugi79dg 2012.01.09. 20:25:30

Egyrészt abszolút egyetértek az előttem szólóval: még! :-)
Másrészt meg imádom, hogy már megint számomra tök meghökkentő dolgokat írsz. Persze a legjobban azon akadtam le, hogy hirtelen több évszázaddal odébb kerültél. Ez milyen már? Úgy értem, ez miért nem elterjedt infó? Vagy az, csak én nem hallottam róla? Hogy ki így, ki úgy méri az időszámítást, oké, még a Jehova tanúi is számolnak valami nem hivatalosat, de azért azt gondoltam, hogy HIVATALOSAN van valami világszerte elfogadott és mindenhol érvényben levő valami. Mit ágálnak a globalizáció ellen, hát hol vagyunk még attól? ;-)
Tűzijáték ügyben szerintem nem néztél körül az utóbbi években itthon. Veszprémben az Árva utcából is nagyjából ilyen a látvány augusztusban is, év végén is, sőt, mióta boldog boldogtalan vehet tűzijátékot (a sógorod is akart idén a fiúknak - amilyen vagyok, hát leszavaztam) és durrogtathat, lassan már a szobánk ablakából is. De max a ház tetejére kell felmászni, pedig ez csak egy álmos kisváros. De ezek a lámpások!!! Hát ezek igen, ezek nagyon hangulatosak, ez baromi látványos és jó!! Ha hazajössz, hozz ilyet nekünk!! Léccci!!!
A karácsony különben fura dolog, szerintem itthon is csak akkor elviselhető és élvezhető, ha nincs túlérzelegve, ha nincs elérzékenyülés, kötelező érzelemhullámok. Én például életem első három évtizede alatt annyira besokalltam tőle, hogy a 24-ei ajándékozást mi simán kihagyjuk. Másnap reggel spontánabb, kevesebb szervezést igényel és kevésbé van hosszútávon verítékszaga. Mégiscsak lesznek a kölykök kamaszok is, mikor a csengőt legszívesebben lenyomnák a torkomon, ha eljátszom az angyalkát miután beűzöm a szobájukba őket fél órára. Nem időtálló dolog, én mondom. Szerintem tök jó, ha vidám és szeretetteljes, de könnyed. Rólad sem hinném, hogy ezügyben hiányérzeted támad a veretes, súlyos, drámai érzelmekkel kapcsolatban. Vagy igen? (Persze senkinek nem akarom én most megbántani az érzelemvilágát, nyilván mindenfajta hangulatnak megvan a maga szépsége.) És persze a fröccsöntött fehér fa nekem is kevés lenne... :-)

edemsz80 2012.01.09. 23:25:47

lámpás az kell.
mindig is azt vallottam, hogy nem kell kitalálni a spanyolviaszt, kicsit utazgatni kell a világban, nyitott szemmel járni és ellesni a jó ötleteket.
ide a bökővel, hogy ilyen lámás cuccból halomszarrá kereshetné magát valaki itthon aki egy kicsit is meg tudja menedzselni ezt a dolgot...egy közös bizni Ricsibácsi?

karácsony monnyuk itthon sem fehér már vagy 5-6 éve..vagy rosszul emlékszem? pedig az csak jó. Bogyó és Babócának jár, nekem meg nem, hát hogy van ez?vazze

polikárp 2012.01.10. 07:59:34

ha havazott 24én vagy előtte pár nappal és az megmaradt, akkor az meghittebbé teszi a karácsonyi hangulatot mindenképpen. az érzelmi ömlengés nem csak a karácsonyra igaz, hanem az év 365 napjára. nyálas. utálom. amúgy meg kicsit nehéz 24-re átkapcsolni magadat, mert bennem speciel nincs nyálas on/off switch, így nem is menne. főleg ha 23-án még dolgozol, és mellette a dzsinglö belles helyett a hírekből csak az csöpög hogy hű de kurva szar lesz, és mit terhelnek még rád bő 1 héttel később. hát valahogy nem állok át karácsony üzemmódra ettől. amúgy meg a minden nap más rokonhoz való menetelt is egyre jobban utálom. végre lenne otthon 2-4 napod amikor semmit nem kellene csinálnod, akkor reggel egy kicsit később kelve is, de összeszedelődzködsz (ezt nem tuti hogy így kell leírni, de most ez van) és bepakolod a fél házat egy kicsi autóba, és végigszáguldasz mindenen a célig. vasárnapi mazsolákat azért ilyenkor is jó előzgetni. ennyi az élmény. bár ez akkor lesz jobb, ha kölkek 7-9 év körüliek lesznek, mert akkor már fixen kiképzettek lesznek társas ügyileg....

nyuszifröccs 2012.01.10. 17:46:57

én már itthon is láttam ilyen lámpásot, ha köll az infó, meg tudom kérdezni, honnan szerezték a népek...

Ja, és Izraelben is már az 5772. évet tapossák ... Back to the future ;)

t2i 2012.01.11. 13:42:28

Hát most a széllel szembe kell mennem: én abszolúte oda meg vissza vagyok a karácsonyért. :) Még azzal együtt is, hogy erőst zsebből-pénzkihúzós szellemisége lett mostanában az időszaknak, a karácsonyfák, a hamar sötétedés, a gyertyák, lámpák, és leginkább a közelgő family togetherness lehetősége igencsak feldob. Adalék lehet, hogy mióta a két kis T2 megvan, kicsit kevesebbet látjuk a család többi részét. És bár eredetileg keresztény lehetett (volt) az ünnep, a belőle derivált saját verzió már nem az, ahogy a tojásos nyúl is legfeljebb a Biblia rendezői változatába került bele, mégis azt ünnepeljük tavasszal.

Király a határozatlansági elved, szerintem elektronra is sokkal jobb lenne így: csak arról a részecskéről tudok dolgokat, amit látok :) Szegény fizikusok, ha ezzel beérik, több idejük maradt volna sörözni. :)

Mindenkinek, aki dicsérte a lámpákat - micsoda felelőtlen bagázs! :) Az senkinek nem jut eszébe, hogy ezek az ormótlan lángoló fémváz-papír cuccok le is esnek valahova? Rémlik, hogy a Római-parton be is tiltották őket, mert divat volt esküvőn feleregetni ilyeneket, aztán mindegyik veszi az irányt a hatsávos Árpád-híd felé (és akkor a szélnyírásról még nem is beszéltünk! :D). Jellemző, mindenki csak a pillanat szépségére gondol! :)

polikárp 2012.01.12. 07:55:56

nekem nem szimpatikusak a lámpások. hatásvadász....

az ünnep alatt az lesz a legjobb, ha a két, L1-L2, kölök felnő és lehet velük vég nélkül társasozni. akkor lesz élvezetes igazán.

hugi79dg 2012.01.12. 13:41:10

Ó, szerintem nem baj az, ha hatásvadász a lámpa. Túlzó lehet a naplemente, a gyertyafényes vacsora, akármi, ha épp nincs hozzá hangulatunk, de ha van, akkor meg ennyi kis manipuláció még belefér, nem? Az éjszaka, a fények - ha épp szereti valaki, lenyűgözőek és én nem bánom, ha néha kicsit elvarázsolnak ezzel-azzal. (Az mondjuk jó kérdés, mennyire biztonságos az egész. ?)

Az is nagyon jó, ha van olyan, aki a karácsonyt valóban értékeli, mert legalább hitelesebb az egész. Én a magam részéről szintén úgy vagyok vele, hogy nem tudom ki- és bekapcsolni az érzelmeimet a naptár szerint és soha nem is ment. Nem tudok átlényegülni és másképp érezni, csak mert illik vagy most kéne. Valahogy úgy érzem, a karácsony két életszakaszban klassz dolog, egyrészt, mikor még elég pici az ember és mese az egész, és amikor neki vannak pici gyerekei és újból mese az egész (mi is sütöttünk már a télapónak sütit és ki is raktuk a fa alá tejjel, stb, stb.) Az összes maradék évtizedben inkább - ha jól sikerül - akkor olyan, mint egy kollektív szülinap, ami szuper, de azért nem rendít meg. Jó pihenni, jó együtt lenni (ha jó), és jó lehet szánkózni, ha van hó, végre mindenki ráér. De egyszer egy filmben (persze csajos filmben :-)) hallottam: "ez csak egy sziget Kisszívem, ha nem hozod ide a romantikát, itt nem találod meg." A karácsony is ilyen, ahol nincs harmónia, ott ugyan nem lesz pusztán mert x-edike van.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.01.13. 17:15:20

@nyuszi: a bejegyzésnek valót én sem felejtettem el, de nincs para, a blog itt lesz, küldöd, amikor küldöd. És a trónok harcával is abszolút megértelek -- épp az ötödik kötetet hajkurászom itt, de chiang maiban még nem találtam rendes angol nyelvű könyvesboltot. Happy fucking new yeart viszont.:)

@hugi: jól van, viszek majd lámpást, és egyébként ma sikerült megnézni a chiang mai-i állatkertet, nagyon látványos, nagyon fasza kis hely kimondottan gyerekes látogatóknak. Csak mondom, ha esetleg erre vetődnétek. Ez a többieknek is szól.:) Egyébként levelet is írok most már hamarost, csak egyelőre lóti-futi van naphosszat.

@mindenki: a karácsonyt igazából én is bírom. Az érzelmi oldalát én annyira nem ismerem, de valahogy megváltoznak olyankor az emberek, csendesebbek és derűsebbek lesznek. Szóval nem azért szeretem, mert nekem van kivel csillagszórózni, hanem mert jobb az utcán lenni, jobb kocsmázni, még a teszkóban is jobb lenni. A havazás is kúúl -- de azért én nem dőltem a kardomba, hogy itt nincs ilyen.
A lámpásokról nekem is azonnal eszembe jutott, hogy ezt vajon nálunk engedélyeznék-e, de nem a veszélyesség, hanem a szemetelés miatt. Mindenesetre, edemsz, ha összegrundoljátok a céget, hozom a know-how-t.:)Bogyó és Babóca életérzést mindenkinek.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.01.13. 17:22:00

@polik: ha már a társasok szóba kerültek, belefutottam itt egy amerikai csókába, aki nyakig fel van szerelkezve német társasokkal -- tehát a szokásos Catan-Carcasson-stb. kombóval. Úgy-de-úgy meg fogom őket gyalázni, hogy megírják az újságok. Csak gondoltam, elmondom.

Ja és húgom, nem kerestem rá, meg nem vagyok agyonművelve csajos filmekből, de az idézeted tuti a hat nap akárhány éjszakából van, nem? :)

ZsK 2012.01.13. 20:26:06

@Th's child: "Úgy-de-úgy meg fogom őket gyalázni, hogy megírják az újságok."

Engedj meg egy halk kacajt.
Ó Mordheim Rettegett Ura, Csaták Királya, Skavenek Végzete, Zsoldosok Pörölye, Törpök Pusztítója.

Ha Rettenet fülébe jut, szabit kell majd kivennie, mert nem fogja tudni abbahagyni a röhögést.

Mindennapjaid hogy s mint telnek?
Tényleg érdekel mi az a sok "lóti-futi", milyen a közérzeted stb.

polikárp 2012.01.13. 21:39:50

ez a sok lóti futi tényleg fura mert nemrég még azt olvastuk, tavaly, hogy ül naphosszat a szobájában és a régi game-kat nyomassa.... na sebaj. az a lényeg nem otthun ül!
ja catanban nyomd le a burgerzabálót, hadd érezze át a white powert. nehogymár azt higgye, hogy ők szarták az atomot.

az idézet szerintem is herizon fordtól való és gondolom en hess-nek mondta.

ja és ha már művelődni akarsz, akkor nézz kaliforgiát, fent van 3 teljes évad online a neten. ha bírod a jó csajokat, az űberjó dumát, és muldert, akkor mindenképp nézzed meg a sorozatot. de ha csak brutál csajokat akarsz nézni, és már unod a szokásos pornós szerkezeti felépítést, és kell valami amire....igen, akkor ez a TE filmed. :-)

hugi79dg 2012.01.13. 22:30:12

Ez igen, fiúk! Ráhibáztatok: Hat nap, hét éjszaka és Harrison Ford. :-D!!!! Akkor nem csak a csajok néznek ilyen... mély és tartalmas mondanivalójú filmeket... ;-) Ennek azért örülök. Kikapcsolódni pedig köll.

polikárp 2012.01.14. 00:04:06

akarom mondani "márminthogy állítólag abban a filmben van". mesélték. :-)

polikárp 2012.01.16. 06:39:24

a siam satot-t is így toltad:
biertijd.com/mediaplayer/?itemid=32576
vagy azt nem lehet így? :-)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.01.18. 18:34:40

&ZsK: há-há-há, köszi, hogy felhozod. Próbálok eljönni, felejteni, erre az orrom alá dörgölöd.:)

@polik: jaja, a siam satót is így kellene, legalább hamarabb túl lenne rajta az ember.:D

Az otthon ülés még a nyelviskolám kezdetekor véget ért. Sajnos. Most meg épp látogatóm van, úgyhogy mindenféle turistás dolgot csinálunk: ide-oda utazgatunk, nézegetünk dolgokat meg ilyesmi. Plusz meló is van, úgyhogy az alvásból kell lecsippenteni mindig. Most már eléggé lóg a belem miatta. Hát ez a lótás-futás.:)

ZsK 2012.01.20. 18:27:35

@Th's child: Tudod: "A haver az haver.
Még ha sz@r is." :)
Jó turistáskodást.
Remélem Kíra 1. szülinapi buliján azért képviselteted magad (2012. 12. 01.)

polikárp 2012.01.21. 22:18:11

ezt nem tekintettétek jelnek mikor a gyerek született? egyazon napon....júúúúj

polikárp 2012.01.22. 14:00:39

keserédes 2009-es filmet nézem. ott jáccódik ahol éppen vagy. tényleg kávétermelő ott az a rész. frankó kávéjuk van és hegyes dombos az egész vidék? rengeteg kávébabfával meg sok zöld erdővel. és filmből derült ki nekem, hogy ott is fordított a közlekedés? tele van a rész böszme jobb kormányos autókkal? elég süti csajok vannak a filmben. :-) kicsit chiang mai/thaiföld reklám szagú a film....de sebaj.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.01.24. 19:46:16

@Zsk: tényleg, eddig le sem esett, hogy aprólék őnagysága velem egy napon született. Rossz ómen.:) Baromi aranyosak a képek, viszont.:)

@polikárp: nem hallottam még erről a filmről, de ha romantikus-smárolós-thaiföldes, akár meg is nézhetem. Utánanéztem most, azt írják, krabin (krabiban?) játszódik, ami innen elég messze van délre. Ezzel együtt kávé van erre is (alighanem az ópiumföldek helyén), meg kúl hegyek-dombok is. Majd teszek be képet.:) És igen, a kutyaütők a bal sávban közlekednek.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.01.24. 19:48:30

Ja, ezt meg a húgom küldte, lámpás-biznisz bizonytalan időre elhalasztva.:)

Továbbra is tilos Magyarországon az úgynevezett repülő kívánságlámpások árusítása, ezért 2012-ben is folytatja a fokozott ellenőrzést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A mini hőlégballonokat tavaly augusztusban tiltották be, azóta gyakorlatilag eltűntek az üzletekből.
Magyarországon továbbra is tilos a "repülő kívánságlámpások" használata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fokozottan ellenőrzi, hogy a kereskedelemben árusítják-e a tűzveszélyes égi lámpásokat - közölte a hatóság szerdán.

Az NFH felhívásában emlékeztet arra, hogy a tűzveszély okán a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011 augusztusában ideiglenes intézkedésként elrendelte a Magyarország területén forgalmazott kívánságlámpások forgalomból kivonását és visszahívását. Erre tekintettel az NFH ellenőrzi a tűzveszélyes égi lámpások esetleges forgalmazását.
Az elmúlt negyedéves ellenőrzési tapasztalata, hogy jellemzően megszűnt ezen termékek értékesítése, azonban a fogyasztóvédők négy esetben még találtak kívánságlámpást árusító vállalkozást.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a nyílt lángot hordozó mini hőlégballonokat a sötét égbolton nyújtott látvány céljából, jellemzően rendezvényeken használták korábban. A földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik, ezért a tiltás - közölte az NFH. Használatuk 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

polikárp 2012.01.25. 08:18:15

maad a lendzsón (lengyelpiac) árujju' pút aló! hee

ZsK 2012.01.31. 20:14:11

Nem tudtam hogy Golyófej Hercegkisasszonyhoz hasonlóan Te is dec elsején jöttél e világra.
Az lehetne a golyófejek világnapja :)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2012.02.09. 20:16:57

Zsk: lehetne bizony.:) Jelenleg az aids világnapja -- azért annál mi, golyófejek, többet érdemlünk.:)